Oljeanläggning i Irak anfölls av USA-flyg

Under strecket
Publicerad
Annons

Bagdad FN:s vapeninspektörer gjorde inte heller den fjärde dagen några fynd i Irak. Gårdagens inspektioner överskuggades i stället av amerikanska och brittiska flyganfall mot en oljeanläggning i staden Basra i södra Irak.
Enligt en irakisk militär talesman dödades minst fyra personer och 27 skadades vid anfallet mot Basra. Invånare i staden uppgav på telefon för AFP att minst åtta människor dödades.
Amerikanska och brittiska plan patrullerar två zoner i Irak för att hindra irakiskt flyg att anfalla den egna befolkningen där - dels kurder i norr, dels shiamuslimer i söder. Det amerikanska högkvarteret i Florida bekräftade att de allierade hade attackerat ett mål i närheten av Basra, men uppgav att irakiskt luftvärn hade skjutit mot deras plan.
Gårdagen var den fjärde dagen som Unmovic och IAEA genomförde inspektioner. FN-inspektörerna åkte bland annat till ett center för flygbesprutning som drivs av jordbruksdepartementet.
1991 hade Bagdadregimen undersökt metoder för att sprida kemiska och biologiska
substanser med hjälp av flygplan och helikoptrar.
Inspektörerna från atomenergiorganet IAEA besökte också två anläggningar nära Bagdad: en fabrik för elapparater i al-Rashidiya samt en militär industri. Hittills har inspektörerna inte rapporterat några misstänkta fynd.
Chefen för en av de anläggningar som var föremål för inspektion i lördags fick i förväg veta att inspektörerna var på väg, uppgav en talesman för inspektionsstyrkan Unmovic. En grundläggande regel för inspektionerna har varit att de ska vara helt oförberedda.

– Chefen fick veta dagen innan att gruppen skulle komma och hann avlägsna ett luftprovsinstrument och installera ett nytt, sade Hiro Ueki, talesman för IAEA och FN-inspektörerna i Unmovic.
Han hade tidigare förnekat under en pressinformation att det förekom någon förvarning.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons