Annons
X
Annons
X

Oljan upp på sänkta prognoser

Den internationella energibyrån, IEA, har kraftigt justerat ned sin prognos för hur stor oljeproduktionen blir fram till 2030. Det är en viktig förklaring till det senaste oljeprisrallyt. Igår passerade priset för amerikansk olja 135 dollar per fat.

Enligt Wall Street Journal kommer IEA, som representerar 26 industriländer, att justera ned den beräknade oljeproduktionen 2030 från 116 miljoner fat olja per dag till 100 miljoner fat. Världens produktion av olja ligger idag på 87 miljoner fat per dag.
**
–Oljeinvesteringarna som** ­behöver göras kommer att bli mycket, mycket högre än vad folk har trott. Det här är en farlig ­situation, säger Fatih Birol, som är IEA:s chefsekonom, till tidningen.

För dem som länge har varnat för att världen närmar sig olje­toppen, eller Peak Oil, som det brukar heta på engelska, är nedjusteringen i senaste laget och allt för liten.
**
–IEA tar ett steg i taget.** Även prognosen om en oljeproduktion på 100 miljoner fat per dag 2030 är helt orea­listisk. Det kommer nog fler nedjusteringar, säger Kjell Aleklett, som leder forskningen på globala energisystem vid Uppsala universitet.

IEA presenterar varje år en studie av världens energisituation, kallad World Energy Report. Inför årets rapport har IEA använt 25 analytiker för att se på världens största oljefält och hur produktionen på dessa kommer att utvecklas.

Annons
X

En liknande studie gjordes av Fredrik Robelius på Uppsala universitet 2007. Doktorsavhandlingen har på kort tid blivit den fjärde mest nedladdade avhandlingen på universitetet. Den inledande sammanfattningen är den mest nedladdade av alla.

Ett oljefält kallas för gigantiskt om det har minst 500 miljoner fat av utvinnbara reserver. Bara drygt 500 sådana fält finns i världen. Gigantfälten är bara en ­procent av alla oljefält, men de stod 2005 för 60 procent av världsproduktionen och 65 procent av de sammanlagda reserverna i världen.

De flesta av fälten är gamla, i vissa fall mer än 50 år. Många, som det mexikanska Cantarelfältet, har passerat sin produktionstopp. ­Efter att det sker minskar produktionen snabbt.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  –Varje år minskar produktionen från de existerande, konventionella oljefälten i världen med 3,5 procent. För att hålla produktionen på den nuvarande nivån måste man därför hitta nya oljefält som kan producera 2,5 miljoner fat olja varje år, säger Kjell Aleklett.

  Trots att oljepriset under de senaste tre åren mer än fyrdubblats och trots att alla oljeriggar som finns används för att leta efter mer olja, har det inte hittats nya oljefält i den takten som behövs.

  –Vi tror inte att folk känner till vilken roll den fallande produktionen för existerande fält har för tillgången på energi. Det är dessutom en utveckling som bara kommer att accelerera i framtiden, säger Fatih Birol på IEA.
  **
  Han skulle egentligen presenterat** prognosen först i november, men väljer att gå ut med resultatet redan nu.

  Investmentbanken Goldman Sachs ansedda oljeanalytiker råder nu sina kunder att dra sig ur spothandeln med olja, det vill säga kontrakt med leverans den närmaste månaden, och istället investera i kontrakt med mer långsiktig leverans.

  När många verkar ha följt det rådet har det samtidigt skapat problem för dem som spekulerat i att oljepriset kommer att sjunka på längre sikt. Det gör att priset på oljeleveranser på lång sikt rusat iväg snabbare än de kortsiktiga kontrakten.

  Björn Lindahl

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X