Annons
X
Annons
X

IS krypskyttar hindrar civila att fly från Mosul

Striderna i västra Mosul rasar för fullt. Den civila befolkningen flyr för sina liv undan stridigheterna, men terrorgruppen Islamiska staten, IS, försöker hindra dem med hjälp av både krypskyttar och självmordsbombare. De som skadas förs till det enda allmänna sjukhuset i trakten, i grannstaden Qayyarah.

Av SvD
Kriget mot IS
Civilbefolkning med rök från brinnande ojjekällor i bakgrunden.
Civilbefolkning med rök från brinnande ojjekällor i bakgrunden. Foto: David Pratt

QAYYARAH I skyn avtecknar sig en båge, som är några nyanser mörkare än himlen. Det är ungefär som om man målat en himmel i vattenfärg med urblekta färger. Ju närmare oljestaden Qayyarah man kommer, desto mörkare blir bågen. När man kommit tillräckligt nära kan man känna lukten av olja och rök. Det är en oljekälla som brinner. Den har brunnit sedan förra året. När den USA-ledda koalitionen inledde sina luftangrepp, svarade Islamiska staten med att sätta eld på oljeraffinaderier, råolja och bildäck för att försämra sikten för planen.

— Röken var värst för barnen. Mina barn kvävdes av röken som kom från oljekällan. Vi försökte hålla dem inomhus så mycket som möjligt, berättar Muhammed som driver en liten livsmedelsbutik några kilometer från sjukhuset i Qayyarah.

Han berättar att det var ännu värre tidigare för då var det 18 oljekällor som brann och nu är det bara en. Utöver röken var det också ett stort problem med olja som rann ut i vattnet. Han går ut på gatan till ett öppet dike som fungerar som avlopp och pekar på bäcken som rinner sakta. Vattnet är kolsvart, trögflytande och stinker av olja.

Annons
X
Sjukhuset i Qayyarah Foto: David Pratt

Även på sjukhuset luktar det bränt. Det sjukhus som terrornätverket IS tog över 2014 var i det närmaste nybyggt och utrustat med moderna instrument och utrustning. Men det som de lämnade efter sig 2016 var förstört, plundrat och försåtsminerat. Det var bomber utplacerade över hela sjukhuset.

Allt verkade lugnt på gatan. Så jag gick ut ur mitt hus. Då kom skottet.

– Alla fyra våningarna var förstörda. Alla instrument och all utrustning var stulen, berättar läkaren Mansour Marouf medan han visar oss runt på sjukhuset.

– De planerade att förstöra sjukhuset helt och hållet. Men armén omringade dem så de hann inte spränga sjuhuset.

Trots begränsade resurser håller sjukhuset öppet dygnet runt. Det är det enda allmänna sjukhuset i Mosultrakten.

Vi möter 52-årige Assoud Ali Saeed, som ligger nerbäddad i en sjukhussäng. På magen sitter ett stort vitt bandage fasttejpat. Han sköts av en prickskytt strax efter att irakiska soldater befriat hans kvarter i Mosul från IS.

– Allt verkade lugnt på gatan. Så jag gick ut ur mitt hus. Då kom skottet. Blodet sprutade ut, berättar han med trött och febrig blick.

En sårad man på sjukhuset. Foto: David Pratt

Assoud hade en väldig tur och fick snabbt hjälp. En irakisk sjukvårdssoldat gav honom omedelbart första hjälpen, sedan fördes han till en mobil sjukvårdsenhet i Hamman Alil i ett militärfordon. Där undersöktes han och gavs smärtstillande sprutor innan han transporterades vidare till sjukhuset i Qayyarah.

– När han kom hade han en kula i buken. Vi stabiliserade hans tillstånd och körde honom direkt till operationssalen. Där upptäckte vi att han hade multipla skador i buken, berättar Mansour Marouf som opererade Assoud.

Videoklipp, bilder och vittnesmål visar på att det medel som använts orsakat smärta i ögonen och brännblåsor på kroppen.

Efter bara tre dagar på sjukhuset är Assoud så bra att han kan återvända till sin familj i Mosul.

På grund av striderna i västra Mosul tar sjukhuset emot många patienter som skadats av skott, bomber eller explosioner. Men också många gravida kvinnor som är i behov av kejsarsnitt.

Men den svåraste dagen var trots allt för några veckor sedan. Då kom drygt 250 patienter som led av svavelförgiftning efter att IS satt eld på en svavelfabrik i Mosul.

– Vi hade väldigt begränsat med utrustning. Men vi gjorde vårt bästa för att lindra patienternas andningsproblem.

Civilbefolkning påväg mot byar i södra Mosul. Foto: David Pratt

Sedan dess har sjukhuspersonalen utbildats för att kunna behandla patienter som drabbats av kemiska vapen, förgiftning eller miljöförstöring.

Enligt en rapport från Human Rights Watch har IS vid åtminstone tre tillfällen använt sig av kemiska vapen de senaste månaderna. Videoklipp, bilder och vittnesmål visar på att det medel som använts orsakat smärta i ögonen och brännblåsor på kroppen.

Plötsligt hörs ett skrik i sjukhuskorridoren:

– Min pappa håller på att dö! Kan ni hjälpa mig!

En man ber desperat om hjälp. Han har kommit från Mosul, med sin pappa som fått en stroke. När de försökte ta sig ut från Mosul släpptes de inte fram av den shiitiska milis som spärrat vägen för att hindra IS-krigare från att fly. Efter flera timmars förhandlande med milisen fick de till slut åka igenom. Åtskilliga vägspärrar – och timmar – senare nådde de sjukhuset. Nu är pappan riktigt dålig.

– Hjälp mig! Hjälp mig! Skriker sonen förtvivlat.

Parallellt med kriget och alla dess extraordinära konsekvenser fortsätter även det vanliga livets dramatik. Sjuksköterskor kommer och hämtar pappan och rullar iväg med honom på en bår för att få vård.

Text: Urban Hamid
Foto: David Pratt

Annons

Civilbefolkning med rök från brinnande ojjekällor i bakgrunden.

Foto: David Pratt Bild 1 av 4

Sjukhuset i Qayyarah

Foto: David Pratt Bild 2 av 4

En sårad man på sjukhuset.

Foto: David Pratt Bild 3 av 4

Civilbefolkning påväg mot byar i södra Mosul.

Foto: David Pratt Bild 4 av 4
Annons
X
Annons
X