Analys

Per Lindvall:Olja Guds, Mammons och de nordiska börsernas smörja

Per Lindvall

Av de (fjorton) nordiska storföretag som har mer än dubblat börskursen i år har (hälften) starka kopplingar till olje- och gasindustrin. Bland de åtta återfinns rena oljeprospekterings- och produktionsbolag, oljeriggägare och operatörer samt även konstruktörer och tillverkare av avancerad utrustning för djuphavsutvinning av olja.

Under strecket
Publicerad
Annons

Mot bakgrund av det kraftigt höjda oljepriset i år från runt 40 dollar vid årsskiftet till runt 55 dollar idag för så kallad brent olja är det inte så märkligt. Visserligen har oljan fallit tillbaka från toppen på över 70 dollar i samband med att orkanen Katrina slog ut stora delar av oljeproduktions- och raffineringskapaciteten vid Mexikanska gulfen i höstas.

Även om dagens oljepriser ligger mer än dubbelt så högt som de gjorde för ett par år sedan, vilket var en nivå som flertalet analytiker också räknade med att väl spegla den långsiktiga nivån i sina analyser, så räknar de flesta med att oljepriset kommer att hålla sig på nuvarande nivå under åtminstone den kommande femårsperioden. Förklaringen till detta finns inte bara i analytikernas tendens att med linjal dra ett framåtriktat streck utifrån den nuvarande trendriktningen utan grundas även på mer fundamentala faktorer.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons