Olja från rutten fisk i hälsokost

Fiskoljan i kapslarna på hälsokosthyllan kan komma från rutten fisk. Nu skärper EU reglerna för import från bland annat Chile, Peru och Marocko. Men av hänsyn till producenterna får importolja som inte uppfyller hygienkraven fortsätta att säljas till konsumenterna i flera år.

Under strecket
Publicerad
Annons

En stor del av den fiskolja med omega-3 som säljs som kosttillskott i hälsokostbutiker och snabbköp importeras till EU från länder som Peru, Chile och Marocko. Källan är ansjovis och sardiner som mals i sin helhet och där oljan utvinns genom kallpressning, uppvärmning eller extraheras med kemikalier. En del kommer också från restbitar från konsumtionsfisk. Oljan från dessa länder kallas 18–12-olja och känns igen på andelen omega-3-fettsyror: 18 procent EPA och 12 procent DHA.

EU har länge gett dispens för lägre krav på kvaliteten på den importerade oljan än på den olja som produceras inom EU. Men med kraftigt stigande priser och efterfrågan har det följt rapporter om hur lycksökare och dåliga partier letat sig in på marknaden. Så sent som förra året varnade vd:n för ett brittiskt hälsokostföretag för olja från rutten rysk fisk från Barents hav.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons