Olivolja i woken är inte spännande

Under strecket
Publicerad
Annons

En god salladsdressing som passar till asiatisk mat kan du mixa genom att blanda lika delar risvinäger och japansk soja. Droppa i lite sesamolja, några vitlöksklyftor och mixa. Kan byggas ut med färskriven ingefära och koriander.
m Mitt tips
sött & surt
Förmodligen beror det på småstadsuppväxten. Det lämnar sina spår att ha upplevt kombinationen pizzeria och kinakrog i ett. Fyra små rätter sida vid sida med Fyra årstider. Förutom att fenomenet framkallar grav småstadsångest har det dessutom gjort att jag utvecklat en hög känslighet för vad som hör ihop och inte.
Att medvetet blanda smaker till cross-over kan vara riktigt spännande. Men att woka i olivolja är det inte. Lika lite som det är kul med bufféer som blandar pastasallader innehållande fetaost och sweet chili med yakitorispett. Allt som är gott passar inte ihop. Och även om det funkar blir helhetsintrycket så mycket proffsigare om det inte är ett mishmash av olika smakriktningar. Särskilt på ett buffébord.

Ni vet känslan när man till den goda
thailändska lunchbuffén serveras sallad med italiensk vinägrett eller ännu värre Rhode Island-dressing. Jag har viss förståelse för att somliga har svårt att skippa bröd till lunch. Men de fluffiga fabriksbakade baguetterna liksom knäckebrödet stör mig om maten i övrigt är asiatisk. En riktig krock (om än på en charmig fest) var julbordet där det blandades vårrullar med julskinka. Mest förvånad har jag genom åren blivit på en aktad Stockholmsrestaurang med sydostasiatisk meny. Där har jag efter utsökta asiatiska måltider serverats såväl pannacotta som chokladstinna desserter med grädde.
Den som varit i Asien vet att just dessertlistan inte brukar vara alltför lång. Oftast består den av tropiska frukter i olika variationer. Mejeriprodukter och sötsaker hör liksom inte hemma där.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons