Annons
X
Annons
X

Olika uppgifter om hur Gaddafi dog

Officiellt heter det att Gaddafi dog i striderna mellan egna soldater och NTC:s styrkor, men källor uppger för Reuters att den libyske diktator släpades iväg och avrättades under lynchliknande former. Även filmklipp som publicerats av de stora internationella nyhetsbyråerna ger liknande intryck . Nu vill både FN och Amnesty utreda hur Gaddafi dog.

[object Object]
Bilden uppges enligt obekräftade uppgifter visa den blodiga tillfångatagna Muammar Gaddafi. Foto: AFP

Det är nyhetsbyrån
Reuters som pratat med en centralt placerad källa inom NTC som säger att diktatorn avrättades.

– De tillfångatog honom levande och medan de släpade iväg honom slog de honom och dödade honom. Han kan ha försökt att kämpa emot, säger källan till nyhetsbyrån.

Ytterligare en källa inom NTC beskriver hur Gaddafi dödades för Reuters.

Annons
X

– De misshandlade honom mycket hårt och sen dödade de honom. Det här är krig.

En mobiltelefonupptagning som flera internationella medier visade under gårdagen visar en sårad Gaddafi som släpas runt på marken av en mycket upprörd och högljudd folkmassa.

”Håll honom vid liv, håll honom vid liv”, skriker någon i en sekvens som bland annat
Sky News visar, men det framgår inte om den forne diktatorn lever eller inte samtidigt som människor runt omkring sparkar och spottar på honom. Skottlossning hörs i bakgrunden samtidigt som folkmassan försvinner ur bild.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Libyens premiärminister Mahmoud Jibril hävdar å sin sida att obduktionen slår fast att Gaddafi dog av ett skottsår i huvudet, som han fick i samband med strider mellan sina egna soldater och NTC:s styrkor efter att ha tillfångatagits i Sirte. Det som slutligen dödade Muammar Gaddafi var en kula som penetrerade hans inälvor, uppger en läkare som undersökt den 69-årige förre diktatorns kropp.

  Enligt Jibril ska Gaddafi ha gömt sig i ett avloppsrör under en motorväg i utkanten av Sirte där han tillfångatogs. När han fördes från platsen gjorde han inget motstånd enligt NTC, men fordonet hamnade mitt i en eldstrid och Gaddafi ska då ha träffats i höger arm. Innan han sattes i den lastbil som skulle föra honom till ett sjukhus uppger NTC att han inte hade några övriga skador men när bilen sedan körde ivåg ska den ha träffats av korseld mellan rebellerna och Gaddafis styrkor. Bara ett kort ögonblick innan han kom fram till ett sjukhus ska han ha avlidit av ett skott i huvudet, enligt NTC. Vem kulan som dödade den forne diktaorn egentligen tillhörde är fortfarande oklart.

  Mansour Daou, som uppges vara ledare för Gaddafis personliga livvakter och ska ha varit med Gaddafi vid attacken säger till tv-kanalen al Arabiya att gruppen skingrades efter flygattacken och att de överlevande försvann i grupper åt olika håll. Enligt Daou blev han själv inte blev vittne till hur hans forne ledare dog eftersom han förlorade medvetandet.

  Mohammed Sayeh från NTC säger till
  BBC att han inte tror att Gaddafi avrättats.

  – Men även om det skulle vara så, så förtjänar han det. Även om de skulle döda honom tusen gånger om så går inte det att jämföra med vad han har gjort mot det libyiska folket. Vi har förlorat 70 000 av våra bästa män på grund av det här monstret, säger han till BBC:s utsända.

  Klart är i alla fall att Gaddafi ska ha gett sig av från gömstället i Sirte med sina närmaste män på torsdagsmorgonen. På något sätt stoppades konvojen – enligt Frankrike ska ett av deras flyg ha träffat Gaddafis styrkor, men om den forne diktatorn själv fanns med är fortfarande oklart.

  Under fredagen kom uppgifter om att det som slutligen dödade Muammar Gaddafi var en kula som penetrerade hans inälvor, enligt den läkare som undersökt Gaddafi.

  – Gaddafi levde när han greps och dödades senare. En kula som gick igenom hans inälvor var det huvudsakliga skälet till hans död, sade doktor Ibrahim Tika till tv-kanalen al-Arabiyya enligt Reuters.

  – Senare kom det en annan kula som gick igenom hans huvud.

  Samtidigt bekräftade övergångsstyrets oljeminister Ali Tarhouni att begravningen av Gaddafi skjuts upp samt att inga beslut ännu tagits om jordfästningen.

  – Jag bad att den (kroppen) skulle ligga i kylrummet i några dagar. . . så att alla verkligen får veta att han är död, sade Tarhouni till Reuters.

  Kroppen uppges vara i Misrata, enligt Tarhouni.

  Både Amnesty och FN kräver en uredning av hur Gaddafi dog,
  rapporterar AP. Omständigheterna kring den forne diktatorns död är i nuläget så oklara att de behöver utredas, anser människorättskommissionär Navi Pillay.

  – Det finns fyra eller fem versioner av hur han dog. Givet vad vi såg i går borde en utredning göras, sade Pillays talesman Rupert Colville till AFP i Geneve.

  Kampen för frihet i Libyen svd.se
  Annons
  Annons
  X

  Bilden uppges enligt obekräftade uppgifter visa den blodiga tillfångatagna Muammar Gaddafi.

  Foto: AFP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X