Annons

Olika kötid för assisterad befruktning

Brist på spermier är en orsak till att kötiden för assisterad befruktning för ensamstående är lång på vissa håll. Arkivbild.
Brist på spermier är en orsak till att kötiden för assisterad befruktning för ensamstående är lång på vissa håll. Arkivbild. Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT
TT
Publicerad

Köerna för ensamstående kvinnor som vill ha hjälp med assisterad befruktning skiljer sig mycket åt i landet, visar en granskning av Metro. Köerna på vissa ställen beror på brist på spermier.

– Det är ett ständigt pågående arbete. Vi har hela tiden ett rekryteringsbehov. I perioder har vi inga donatorer som är tillgängliga, i perioder lite fler, säger Susanne Liffner, överläkare vid Reproduktionsmedicinskt centrum vid Linköpings universitetssjukhus, där tiden från att utredningen startar till behandling oftast är runt ett år.

På andra ställen, som i Västra Götalands län och Stockholms län, är det främst bristen på resurser som ger långa köer. Västra Götalandsregionen sticker ut med den längsta kötiden – ungefär fyra år.

Annons

Ensamstående kvinnor har samma rätt till assisterad befruktning som par sedan den 1 april 2016.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons