Annons
X
Annons
X

Olika besked om var Mubarak är

Egyptens expresident Hosni Mubarak har flytt landet och flugit till Förenade Arabemiraten, rapporterar al-Jaziras arabiska sändningar. Andra källor säger att han ännu är kvar i Sharm el-Sheikh vid Röda havet.

Av TT
(uppdaterad)

Wael Nawara, generalsekreterare i det liberala oppositionspartiet al-Ghad, säger i telefon till TT dagen efter Mubaraks avgång att egyptierna får olika bud om Mubarak har lämnat landet eller inte. Vissa källor uppger att han finns i Förenade Arabemiraten, andra säger att han tillsammans med familjemedlemmar är kvar i Sharm el-Sheikh vid Röda havet.

En uppgörelse om att Förenade Arabemiraten tar sig an exdiktatorn nåddes tidigare i veckan, rapporterar medier i Mellanöstern.

”Hosni Mubarak gick med på villkoren kring avgången om han tilläts resa först till Sharm el-Sheikh, sedan vidare till staden al-Ain” i Förenade Arabemiraten, skriver den kuwaitiska tidningen al-Qabas.

Annons
X

Emiratens utrikesminister Abdullah Bin Zayid al-Nahyan uppges ha varit med i förhandlingarna om regimskifte i Egypten, och ska vid ett möte med Mubarak ha sagt att hans land ”är berett att ta emot (Mubarak) i ett redan byggt palats i al-Ain”.

al-Ain är en storstad nära gränsen till Oman, cirka 15 mil öster om huvudstaden Abu Dhabi, drygt tio mil söder om Dubai.

– Det här är mitt land. Det är här jag har levt, kämpat... och jag kommer att dö på dess jord, utlovade Hosni Mubarak i ett hatat tv-tal för drygt en vecka sedan. Men nu tycks han alltså ha lämnat Egypten och Sharm el-Sheikh vid Röda havet, där han och hans familj befunnit sig sedan i går, enligt hans parti NDP.

al-Jazira, al-Hurra och andra arabiska tv-stationer hade redan i fredags rapporter om att Mubarak var på väg till Förenade Arabemiraten, men ännu på lördagen fanns varken bekräftelser eller dementier av uppgifterna.

Den dåvarande presidenten uppges redan under sina sista dagar i Kairo ha besökts av Emiratens utrikesminister Abdullah Bin Zayid al-Nahyan, som där ska ha framfört erbjudandet om en bekväm exiltillvaro.

Wael Nawara tror inte att Hosni Mubarak kommer att ställas inför rätta i Egypten.

– Det är mycket liten chans. Även om han har visst ansvar för blodsutgjutelserna de senaste veckorna avgick han ändå, visserligen för sent men ändå, på ett hedersamt sätt. Jag tror också att militären har givit honom vissa försäkringar om att slippa rättegång. Och vi bör inte tänka på hämnd eller det blod som flutit nu, utan se framåt och tänka på det blod som sparades i och med att Mubarak faktiskt beslutade sig för att gå, säger Nawara.

Han pekar också på att Egypten blir mönstret för andra arabiska stater och härskare vars makt nu gungar under deras fötter. Om Mubarak behandlas på ett humant sätt kanske inte andra arabiska ledare desperat och med alla medel hänger kvar vid makten.

– Vi måste tänka på det blod vi kan spara i andra länder.

Stockholm TT

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X