Recension

Nya CarnegiebryggerietÖlhall som smäller högt

Endast öl serveras på Nya Carnegiebryggeriet i Hammarby sjöstad och inredningen känns som en skolmatsal. Ändå lämnar Krogguiden den före detta Lumafabriken med ett leende på läpparna.

Under strecket
Publicerad
Nya Carnegiebryggeriet

Nya Carnegiebryggeriet

Foto: TOMAS ONEBORG
Nya Carnegiebrygeriet

Nya Carnegiebrygeriet

Foto: TOMAS ONEBORG
Nya Carnegiebryggeriet

Nya Carnegiebryggeriet

Foto: TOMAS ONEBORG
Annons

Nya Carnegiebryggeriet i den före detta Lumafabriken innehåller både bryggeri – förstås – och en liten minimalistisk restaurang. Också entrén är anspråkslös, liksom utsikten. Huset är explosionssäkrat. Ty här har man förut tillverkat lysgaser, berättar personalen, och väggarna är metertjocka. Den vackra utsikten mot vattnet och Södermalm är därför begränsad – och själva matsalen liknar en vitmenad blandning av skolbespisning och fikarum.

Efter att förrätten lyckligt hamnat på bordet bryr vi oss dock varken om den lilla färjan som stannar utanför fönstret eller Vita bergen som skymtar på andra sidan vattnet. Här serveras mat som passar till det goda öl som jäser en halv trappa ner. Och man lyckas över förväntan. Det vi får in är kams – en svensk variant på gnocci, gjord av en trio vetesorter och med lagrad getost samt nötter – en helt ljuvlig kombination av salt, sötma, tuggmotstånd och nötter.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons