Olga saknar enkel glädje från Sovjet

Gensvar. Mindre än en vecka kvar till julafton och shoppingfesten närmar sig sin höjdpunkt. Efter tomtebesöket blir det en kort paus fram till ­mellandagsrean. Idagsidans artikelserie har väckt många känslor bland ­läsarna. Här är ett urval ­kommentarer från mejlboxen och SvD.se.

Under strecket
SvD
Publicerad
Shoppare och antishoppare har berättat om sina liv i Idagserien om vår tids ha-begär.

Shoppare och antishoppare har berättat om sina liv i Idagserien om vår tids ha-begär.

Foto: MONA-LISA DJERF
Annons

Jag skulle lätt kunna bli en shopaholic, om jag inte hade starka motkrafter runt mig i form av politiskt radikala och intellektuella vänner. Det är skamligt att vara så karaktärslös att man handlar och handlar fast men ­redan har allt, och vet hur det står till med världen och miljön. Jag har lyckats dra ner på den värsta tokshoppingen, men suget finns där. Det är ett problem i mitt liv, men inget man kan prata öppet om. Ingen tar det på allvar, utan mer på skoj: ”Hur många kappor har du nu – 10 ­eller 12 …?

Med jämna mellanrum rensar jag i garderoben och säljer till arbetskamrater eller secondhandbutiker och intalar mig att nu ska det bli ett slut på shoppandet. Egentligen längtar jag efter ett enkelt liv med få ägo­delar. Saker gör en ofri. Men när man lever mitt i kommersen är det svårt att värja sig.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons