Annons
X
Annons
X

Oläslig text på matvaror en hälsorisk

Informationen på många matförpackningar är så liten och svårläst att det bryter mot gällande regler och innebär en fara för allergiker. Det menar Sveriges konsumenter och Konsumentföreningen Stockholm som granskat utbudet i butikerna.

Gör texten på förpackningarna läsbar. Louise Ungerth på Konsumentföreningen Stockholm och Louise Ekström på Sveriges konsumenter har granskat varor i landets sju största butikskedjor. Ofta var det omöjligt att läsa den obligatoriska konsumentinformationen.
Gör texten på förpackningarna läsbar. Louise Ungerth på Konsumentföreningen Stockholm och Louise Ekström på Sveriges konsumenter har granskat varor i landets sju största butikskedjor. Ofta var det omöjligt att läsa den obligatoriska konsumentinformationen. Foto: SIMON PAULIN

Inte ett problem bara för synskadade
Louise Ungerth på Konsumentföreningen Stockholm

Det är ofta nästan omöjligt att läsa vad matvaror har för ingredienser och näringsinnehåll. Texterna på förpackningen är inte bara skrivna i minsta tänkbara storlek utan ofta dessutom tryckt med dålig skärpa och mot ett flimrande bakgrundsmönster där texten effektivt smälter in.

– Det här är inte ett problem bara för synskadade. Även människor med normal syn har svårt att ta till sig informationen. Det är ett solklart brott mot gällande regler och för allergiker medför det en akut hälsorisk, säger Louise Ungerth på Konsumentföreningen Stockholm som tycker att det är konstigt att varken myndigheter eller företag gör något åt saken.

Annons
X

Andra uppgifter som ofta är svåra att tyda handlar om hållbarhet och om hur livsmedlet ska förvaras och tillredas.

– Det är alarmerande att det finns så många dåliga exempel. Vi har verkligen inte behövt leta länge, säger Louise Ekström, kommunikationsansvarig på Sveriges konsumenter.

Tillsammans har de båda organisationerna gjort stickprov där de granskat produkter i landets sju största butikskedjor. Resultatet blev ett bord fyllt med dåliga exempel. Bland de vanligare märks:

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  • Pytteliten text med ofta mindre än en halv millimeter höga bokstäver.

  • Text som smälter in i bakgrunden genom att ha samma färg – exempelvis gul på gul, eller ljus text på blänkande förpackningsmaterial.

  • Texten är skriven med versaler, eller svårlästa typsnitt, och i ändlöst långa rader.

  • Den svenska texten är svårhittad eftersom den är insprängd bland ovidkommande information som upprepas på mängder av olika språk.

  – Värst är nog Saltå Kvarn där texten är i princip oläslig på hela mjölsortimentet. Saltå Kvarn har fått pris för sin förpackningsdesign, men läsbarheten av den obligatoriska informationen har tydligen underordnats den konstnärliga utformningen, säger Louise Ungerth.

  Lena Ekman, informationsansvarig på Saltå Kvarn, instämmer i kritiken.

  – De är förskräckliga de där, man ser ingenting. Men vi håller på att göra om allihop så att det blir tydlig svart text och en del har redan gått till trycket. Jag tycker att det är så tråkigt själv när man ser varor i affären med jätteliten stil, säger hon.

  In på granskningens värstinglista kvalar även produkter från Danone, Spendrups, Coca-Cola och Rydbergs.

  Louise Ekström menar att det är en myt att det skulle vara svårt att få in mer information på förpackningen, ett argument som ofta framförs mot att införa nya obligatoriska märkningar.

  – På många förpackningar finns stora bilder, illustrationer och även tomma ytor som gör förpackningen mer lockande, men som i stället skulle kunna ge plats för tydligare text.

  I en del butiker är dessutom belysningen så dålig att texten inte går att läsa enbart av det skälet.

  Konsumentorganisationerna lämnar nu över rapporten till Livsmedelsverket och branschen.

  – Många konsumenter klagar på läsbarheten och det är helt klart ett problem i dag om man ser hur det ser ut i butikerna, säger Gunilla Henrysdotter på Livsmedelsverkets regelavdelning.

  Inom EU pågår ett arbete med att ta fram nya märkningsregler. Redan i dag finns det krav på att informationen ska vara klart läsbar och lätt att förstå. Exakt vad som menas med detta är dock inte angivet och Livsmedelsverket har inte någon statistik över hur många företag som fälls för övertramp.

  Gunilla Henrysdotter menar att kraven i de nya EU-reglerna kommer att bli betydligt mer preciserade än vad de är i dag.

  Annons
  Annons
  X

  Gör texten på förpackningarna läsbar. Louise Ungerth på Konsumentföreningen Stockholm och Louise Ekström på Sveriges konsumenter har granskat varor i landets sju största butikskedjor. Ofta var det omöjligt att läsa den obligatoriska konsumentinformationen.

  Foto: SIMON PAULIN Bild 1 av 11

  Vici salamipizza är ett av många exempel på hur informationen trängs ihop med liten stil för att tillverkaren säljer samma förpackning i hela norra Europa och därför upprepar texten på mängder av språk.

  Foto: SIMON PAULIN Bild 2 av 11

  Långa rader minskar läsbarheten. På Nixes tonfisk måste man snurra på burken för att försöka hänga med i texten.

  Foto: SIMON PAULIN Bild 3 av 11

  Guld på lila eller guld på turkos. Saltå Kvarns mjölpaket har texter i färger som smälter in i bakgrunden så att de blir oläsliga.

  Foto: SIMON PAULIN Bild 4 av 11

  Pyttetexten på Anthon Bergs marsipanbröd försvinner i blänket från den glansiga förpackningen. Pyttetexten på Anthon Bergs marsipanbröd försvinner i blänket från den glansiga förpackningen.

  Foto: SIMON PAULIN Bild 5 av 11

  På ena sidan har Barillas pasta stora bilder och tomma ytor. På den andra är informationen hopgyttrad och skriven med liten stil på elva olika språk.

  Foto: SIMON PAULIN Bild 6 av 11

  Ytor saknas sällan. Framsidan på förpackningen är ofta smakfullt designad med tomma ytor för att locka kunder medan informationen grötas ihop på sidorna.

  Foto: SIMON PAULIN Bild 7 av 11

  På Falkeskogs Skagenröra används inte bara myrskrift utan även ett typsnitt som minskar läsbarheten. En del tillverkare använder istället enbart stora bokstäver, med samma svårtydda effekt.

  Foto: SIMON PAULIN Bild 8 av 11

  Texten på Danones barnyoghurt är så suddig i konturerna att den varit är även om den inte varit mikroskopisk.

  Foto: SIMON PAULIN Bild 9 av 11

  Bokstäverna är ofta extremt små, som på Knorrs champignonssoppa där texten dessutom är skriven i grönt på grön och rörig bakgrund.

  Foto: SIMON PAULIN Bild 10 av 11

  Det bra exemplat: Det är fullt möjligt att göra läsbar information, som här på en yogurtförpackning.

  Foto: SIMON PAULIN Bild 11 av 11
  Annons
  X
  Annons
  X