Annons

Maria: ”Obehagligt om dottern är med på listan”

Den massiva kartläggning och värvningskampanj som privata bolag bedriver för att funktionshindrade ska byta bolag oroar familjeförbundet RBU – riksförbundet för rörelsehindrade barn och ungdomar.

– Det känns vidrigt. Man blir ju helt galen, säger Maria Persdotter, ordförande för RBU och mamma till en dotter med rörelsehinder.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Maria Persdotter med sin dotter Tilda Holmgren.

Foto: Adam Wrafter

Maria Persdotter med sin dotter Tilda Holmgren.

Foto: Adam Wrafter
Maria Persdotter med sin dotter Tilda Holmgren.
Maria Persdotter med sin dotter Tilda Holmgren. Foto: Adam Wrafter

Anställda på Försäkringskassan har begått grova dataintrång för att komma över sekretesskyddade uppgifter om funktionshindrade. Syftet är att rekrytera dem som kunder till assistansbolag som de anställda själva har koppling till. Fem sådana fall har upptäckts på ett år.

SvD har granskat ett fall närmare, för att ta reda på vad som har hänt efter att sekretessuppgifterna tagits ut. Arbetsmaterial från ett assistansbolag visar hur en anställd haft listor på hundratals assistansberättigade från över 50 städer. Försäkringskassan misstänker att bolaget sammanlagt haft information om cirka 5 000 funktionshindrade.

När den anställde ringt runt för att värva personerna på listan har man vid vissa tillfällen skrivit kommentarer. Exempelvis ”fitta somalier”, ”ring absolut inte” och ”redan vår”.

Annons
Annons

Maria Persdotter, ordförande för RBU och mamma till en dotter med rörelsehinder, blir chockad av uppgifterna.

– Jag vet knappt vad jag ska säga. Är det sant? Det är så vidrigt. Man blir helt galen, säger hon.

Min dotter kan ju vara med på den där listan. Jag har ju ingen aning och det känns riktigt obehagligt.

Hon fortsätter:

– Som mamma så känns det här fruktansvärt. Som förälder vill man skydda sitt barn, det är ju en instinkt. Min dotter kan ju vara med på den där listan. Jag har ju ingen aning och det känns riktigt obehagligt, säger hon.

Maria Persdotter säger att utredningarna som görs av assistansbehov är väldigt utlämnande och att situationen är utsatt för den enskilde. Hon säger att det därför är viktigt med ett högt förtroende för både Försäkringskassan och bolagen.

– Det har alltid varit ganska svepande formuleringar om fusket med assistansersättningen och hur det egentligen går till. Det här visar ju hur de värsta bolagen egentligen gör. Att myndighetspersoner också bidrar till detta är riktigt illa, säger hon.

Familjen har inte varit drabbad av oseriösa bolag under de 17 år som de haft assistans till dottern. Men hon säger att det finns en oro över att fel personer vet om känslig och privat information.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons