Annons
X
Annons
X

Olagligt förneka folkmord

Den franska senaten har röstat ja till att kriminalisera förnekandet av massdödande av armenier under osmanska väldet.

Av AFP, TT
(uppdaterad)

Armenien gläds men Turkiet hotar med sanktioner och Europadomstolen.

Med 127 mot 86 ledamöter röstade franska senaten på måndagen igenom en lag som gör det olagligt att förneka massdödandet på 1910-talet av armenier i det osmanska väldet. Armeniens utrikesminister Edward Nalbandian berömde i ett uttalande beslutet.

”Denna dag kommer att skrivas i guld, inte bara i historien av vänskap mellan Armenien och Frankrike, men även i historieböckerna om försvarandet av mänskliga rättigheter världen över”.

Annons
X

Frankrike har - liksom Sverige - redan tidigare officiellt förklarat händelserna 1915 som ett folkmord. Nu blir det också straffbart att förneka folkmordet, precis som vad gäller Förintelsen, Nazitysklands massmord av judar under andra världskriget.

Turkiet anser dock inte att händelserna kan räknas som folkmord och har reagerat med ilska. Sanktioner är utlovade och premiärminister Recep Tayyip Erdogan kallar hela processen för ”hyckleri” och kopplar den till förhoppningar om att vinna röster i vårens franska presidentval. I Frankrike finns uppskattningsvis 600 000 människor med armenisk bakgrund, varav 400 000 med rösträtt i valet.

– Jag hoppas att senaten inte kommer att göra Frankrike till ett land som är i trots med sina egna värderingar. Det här är en debatt som går fullständigt på tvärs med rätten att tänka fritt. Det här steget tas bara med tanke på kommande val, sade Erdogan.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Biträdande premiärministern Bulent Arinc fyllde på med hot om Europadomstolen för mänskliga rättigheter.

  – Om 1 000 personer går ihop och säger att de är emot den här lagen kommer franska domstolar då att sätta alla i fängelse? ifrågasatte Arinc, som menade att lagen är ”ett hot mot yttrandefriheten”.

  Paris TT-AFP

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X