Annons

Olagliga automater omsätter miljarder

De tusentals olagliga spelautomaterna i Sverige omsätter miljardbelopp. De är också en viktig inkomstkälla för den organiserade brottligheten. - Antalet olagliga automater ökar stadigt, säger Lotteriinspektionens chefsjurist Jan Nyrén.

Under strecket
Publicerad

Finansinspektionen har i samråd med Rikspolisstyrelsen granskat marknaden för olagliga automatspel i Sverige. I går damp rapporten ner på Finansdepartementets bord. Den visar att det olagliga automatspelet växer och frodas trots förbundet som kom i februari 2002. - Det förvånande är dels att det finns så många automater, dels att de finns i princip hela landet och i alla undersökta miljöer, säger Jan Nyrén. Från år 2000 till februari 2002 rådde en vilda western-stämning i automatbranschen på grund av tveksamhet gällande de EG-rättsliga reglerna. Många privata företag passade på att ställa ut flera tusen oreglerade automater på restauranger och pizzerior. I februari 2002 blev lagen tydligare: alla lotterier ska stå under statlig kontroll. De privata automaterna fick stängas av.

De enda lagliga automaterna i Sverige i dag är spelen Jack Vegas och Miss Vegas. Men i mängder av tobaksbutiker, pizzerior, videobutiker och servicebutiker runt om i landet spelas det i dag på ett ökande antal olagliga automater. Sådana automater är helt oreglerade. I dag datorstyrs moderna spelautomater med hjälp av en inbyggd mikroprocessor. Ägaren kan enkelt ställa om maskinen så att förutsättningarna ändras. - Vid löneutbetalningar kan maskinen till exempel ställas väldigt lågt, säger Jan Nyrén. Sveriges kriminaltekniska laboratorium beräknar att en spelautomat i snitt omsätter omkring en miljon kronor per år. Med tretusen olagliga automater hamnar den totala omsättningen på tre miljarder. - En tredjedel stannar kvar hos den som har automaten, säger Jan Nyrén.

Annons
Annons
Annons