Annons

Olaglig undervisning i modersmål snart laglig

Sedan fem år tillbaka har gymnasieelever från Kramfors haft modersmålsundervisning via länk från Uppsala, trots att det inte var tillåtet. Från första augusti blir modersmålsundervisning på entreprenad lagligt.

– Det fanns inget annat alternativ för oss, säger Mikael Wiklund, rektor vid Ådalsskolan i Kramfors.

Under strecket
Publicerad

Med hjälp av en surfplatta och hörlurar undervisas elever på gymnasiet i Kramfors i modersmål via länk från Uppsala. (Bilden är från en annan skola).

Foto: Malin Hoelstad

Bristen på modersmålslärare är bakgrunden till den nya lagen som träder i kraft första augusti. Den nya lagen innebär att modersmålsundervisning och studiehandledning i modersmål kan utföras på distans från skolor utanför den egna kommunen. Något som varit förbjudit fram till idag.

Problemet med få behöriga modersmålslärare i Kramfors kommun fick gymnasieskolans rektor Mikael Wiklund att bryta mot skollagen för fem år sedan. Kramfors är inte den första kommunen som tagit saken i egna händer, men kommunen fortsatte med fjärrundervisning trots att Skolinspektionen sa ifrån. Politikerna i kommunen har också drivit på för en förändring i skollagen.

Annons
Annons
Annons