Annons
X
Annons
X

OLAF i Stockholm

En snuskorrupt EU-kommissionär har gjort att byrån för bedrägeribekämpning, OLAF, lämnat sin i Sverige helt anonyma tillvaro. Generaldirektören Giovanni Kessler besökte Stockholm på fredagen och passade på att utnyttja sitt nyvunna kändisskap.

[object Object]
Giovanni Kessler, generaldirektör för EU:s bedrägeribekämpningsbyrå OLAF. Foto: SCANPIX

På en snabbt ihopkallad pressträff bland konstverken på Fotografiska berättade den italienske före detta åklagaren hur OLAF efter ett tips från Swedish Match sensationellt kunde koppla ett flagrant mutförsök till kommissionären John Dalli.

– Han förnekar det men det här är den slutsats vi har dragit på basis av bevisen i vår utredning. John Dalli visste att den här affärsmannen bad om pengar och att han använde sig av Dallis namn. Han (John Dalli, red anm) har inte på något sätt försökt att stoppa detta eller reagerat på detta, sade Kessler.

OLAF:s rapport överlämnades till EU-kommissionens ordförande Jose Manuel Barroso förra veckan med följd att Dalli fick sparken.

Annons
X

– Vi överlämnade rapporten inklusive våra slutsatser och han (Barroso, reds anm) hade då att ta ställning till detta i relation till den uppförandekod som gäller för en EU-kommissionär, sade Kessler.

Hans Stockholmsbesök gällde diskussioner om harmonisering av lagstiftning inom EU kring bedrägeri men pressträffen kom mest att handla om snus och korruption. Vad gäller OLAF är ärendet avslutat och nu tar andra myndigheter vid.

Kessler förklarade att han på grund av sekretess är förhindrad att ge detaljer ur utredningen, bland annat vad gäller hur mycket pengar det handlade om. Enligt uppgifter från Aftonbladet på fredagen handlade det om totalt cirka 500 miljoner kronor (60 miljoner euro). Kesslers enda kommentar var att det rör sig om en ”avsevärd” summa pengar.

Vilken valuta rörde det sig om?

– Det var euro. Det finns fortfarande förtroende för euron, sade Kessler med ett leende.

Swedish Match har i samband med rapporteringen kring korruptionsaffären uttryckt missnöje med hur EU-kommissionen hanterar frågan om snusförbud inom EU. Bolaget känner sig inte trygg med att frågan får en rättvis hantering.

– Ursäkta min okunskap men du talar med en italienare som inte ens röker. Fram till maj i år hade jag inte ens hört ordet snus, förklarade Kessler som utan större förtjusning också avslöjade att han faktiskt provat snus.

Han passade på att berömma Swedish Match för att bolaget rapporterade mutförsöket.

– Privata företag har ingen laglig skyldighet att rapportera misstänkta brott men Swedish Match gjorde det. Men det rörde sig inte om ett klagomål från företaget utan endast en rapport om vad som hade hänt, sade Kessler.

• LÄS MER:
Snushärva tvingar bort EU-topp
• LÄS MER:
Swedish Match: ”Snusförbudet var till salu”

Annons
Annons
X

Giovanni Kessler, generaldirektör för EU:s bedrägeribekämpningsbyrå OLAF.

Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X