Ola Rolléns rättegång blir en historisk nagelbitare

Spänningen stiger inför Ola Rolléns rättegång i Oslo som inleds måndag. Styrelsen och aktieägarna har spelat högt och satsat på att Hexagons vd till slut ska frias. Fälls han vore det en katastrof.

Under strecket
Publicerad
Tomas Oneborg
Foto: Tomas Oneborg
Annons

Hexagons styrelse med ordförande Gun Nilsson har satsat all prestige på att det norska rättsväsendet ska gå bet på att fälla deras vd i den kommande rättegången. Men det är något som gnager med Ola Rolléns affärer. För när han handlar aktier för nära 40 miljoner kronor privat i det norska bolaget Next så börjar man ohjälpligt fundera på om Hexagons vd faktiskt kan ha lurat dom han köpte aktierna av.

Det är den 6 och 7 oktober 2015 affärerna sker i Next, Ola Rollén storköper aktier för nära 15 miljoner kronor totalt, vilket motsvarar runt 48 kronor per aktie. Under de här två handelsdagarna är handelsvolymerna i Next betydligt större än den totala sammanlagda volymen under de 15 tidigare handelsdagarna. Next, som i likhet med svenska Fingerprint utvecklar sensorer för fingeravtrycksigenkänning, har höga kostnader för forskning och utveckling. Next har det tufft ekonomiskt och tyngs dessutom av att behöva betala 5 procent av sin årliga bruttovinst i royalty till sin huvudägare Ecomnex. Är Ola Rolléns plötsligt heta intresse för just Next en slump?

Annons
Annons
Annons