Annons
X
Annons
X

"Okynnesanmälningar kan undergräva förtroendet"

Under de senaste tolv månaderna har 48 anmälningar inkommit till riksdagens konstitutionsutskott. Det är nytt rekord för den senaste tioårsperioden, och statsvetaren Tommy Möller varnar för att det kan undergräva KU:s förtroende.

Det nya politiska läget
[object Object]
Regeringen har dragit på sig rekordmånga KU-anmälningar. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

I fredags var det sista dag för inlämning av KU-anmälningar som ska behandlas i riksdagen under våren.

Antalet KU-anmälningar mellan 1 februari 2015 och 31 januari 2016 är det högsta under det senaste decenniet, 48 stycken, visar SvD:s genomgång. Det kan jämföras med till exempel perioden februari 2013–januari 2014 då motsvarande siffra bara var 15.

I årets skörd finns bland annat krav på granskning av statsminister Stefan Löfvens och regeringens förberedelse inför och agerande under den uppkomna flyktingsituationen, utrikesministern Margot Wallströms uttalanden om Israel, och regeringens beslut att ändra uppdraget för samordnaren för Bromma flygplats.

Annons
X

Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet, påpekar att han inte gått igenom det senaste årets anmälningar men noterar att det är ”en hög nivå”.

– Det är många oerfarna ministrar som inte har erfarenhet av regeringsarbete. En förklaring till de många KU-anmälningarna kan vara att en sådan regering är särskilt utsatt och kanske begår fler onödiga, formella fel som det finns anledning för KU att granska, säger Tommy Möller.

Moderaternas KU-anmälan tidigare i veckan mot statsminister Stefan Löfven för hanteringen av flyktingkrisen tycker Tommy Möller känns ”konstig”.

– För att det ska vara motiverat att KU ska granska krävs att det begåtts formella fel. I det här fallet menar man väl att man inte lyssnat på myndigheternas rapporter tillräckligt, tagit in information på ett bra sätt. I mina ögon förefaller det vara en anmälan som har en mycket stark partipolitisk tendens. Risken med för många sådana KU-anmälningar är att man undergräver konstitutionsutskottets förtroende. Befinner man sig i opposition ska man inte missbruka KU.

Är det stora antalet KU-anmälningarna ett sätt att lugna den interna opinionen hos oppositionen som vill fälla regeringen?

– Ja, det är fullt möjligt att det är så, säger Tommy Möller.

Hur har då regeringen reagerat på flödet av anmälningar? Två av de tyngsta statsråden har sagt ”tjafs och trams”. I en artikel i UNT kallar utrikesminister Margot Wallström Moderaternas beskyllningar, om att de inte fick information om Sveriges hjälp till Frankrike i kampen mot terrorrörelsen IS, för ”tjafs”.

När Emma Henriksson (KD) KU-anmälde regeringen om lagförslaget om att kunna stänga Öresundsbron i krislägen förbereddes tillräckligt, tyckte inrikesminister Anders Ygeman att det var ”tramsigt”.

**Frågan är vad KU-anmälningar **kan leda till. Statsvetaren Tommy Möller målar upp ett scenario där allvarlig kritik riktas mot ett statsråd som misskött sig och ett enigt KU, över partigränserna, prickar ministern.

– Då skulle man kunna tänka sig att riksdagen ser så allvarligt på kritiken att man har en misstroendeförklaring mot statsrådet och ministern tvingas avgå om en majoritet står bakom. Men det har aldrig skett.

– På en annan nivå kan man tänka sig att statsrådet får kritik, som kanske inte är jätteallvarlig och som kanske gått igenom med en rösts majoritet. Då är inte skadan så stor men det är aldrig roligt att figurera i sådana sammanhang. Det är ingen som tycker det är kul att bli anmäld.

Statsvetaren Tommy Möller Foto: Pi Frisk

Statsvetaren Jonas Hinnfors har tidigare i SvD föreslagit att det kan behövas nya spelregler för KU, eftersom anmälningarna strömmar in.

– Politiseringen syntes mindre förr, men den skiner igenom nu. KU:s konstruktion inbjuder till politiserade värderingar. Om det nu kommer en löpeld av anmälningar finns det anledning att utreda om partierna vill ha det så här, sade han.

Även socialdemokratiska statsvetaren Ulf Bjereld har reagerat på de många KU-anmälningarna och talade i helgen om "okynnesanmälningar".

**Tommy Möller **menar att grundläggande för konstitutionsutskottets granskning är att den blivit väldigt partipolitiserad över tid.

– Det är ofrånkomligt eftersom det är en partipolitisk sammansättning där uppgiften är att granska regeringens handläggning av olika ärenden. I min forskning har jag tittat på en del av KU:s granskning, vilket är hur utskottet ser på reglerna för ministerstyre. Där kom jag fram till att det fanns okynnesanmälningar under den förre regeringen. Det här mönstret gäller oberoende av vilken regering som sitter. Oppositionen utnyttjar möjligheten att via KU komma åt och kritisera regeringen, säger Tommy Möller.

Annons

Regeringen har dragit på sig rekordmånga KU-anmälningar.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 2

Statsvetaren Tommy Möller

Foto: Pi Frisk Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X