Annons

Okunnigt presenterad vetenskap

I den allmänt fientliga debatten mot Humanisterna sällar sig nu ytterligare en akademiker. Tyvärr visar hans kritik att han inte själv förmår att korrekt redovisa sina resultat, skriver Anders Bergdahl, religionskritisk debattör.

Publicerad

På Brännpunkt 27/10 skriver docenten i statsvetenskap och ledaren för Surveyinstitutet vid Linnéuniversitetet Magnus Hagevi att det finns ett samband mellan kritisk hållning till religion och att vara kritisk till invandare. Den religionskritiska hållning som flest ansluter sig till kallas ”xenofobisk”. Xenofobi betyder att vara rädd (fobi) för det främmande (xeno). Det som studien möjligtvis säger är att de som är xenofoba i största allmänhet också är skeptiska till, för dem, främmande religionsyttringar.

Sverige är ett av världens mest sekulära samhällen där en majoritet av befolkningen inte anser sig vara religiösa. Religion kan då av en del ses som främmande. Är man också skeptisk i största allmänhet mot det man ser som främmande är, för den sekulära och ibland xenofobe svensken, en aktivt utövad religion något främmande man ser på med viss rädsla eller skepsis.

Annons
Annons
Annons
Annons