Annons
X
Annons
X

Okunnighet skapar inte konkurrenskraft

REPLIK | KEMIKALIER

Att föreskriva något med ena handen och vilja förbjuda det med andra handen är inte något som tyder på vare sig kunskap eller ansvarstagande. Inte heller ger det oss företagare begripliga spelregler.
Olof Holmer

Centerledaren Annie Lööf skriver om den ”giftfria vardagen” på
SvD Brännpunkt den 6 juli. Tyvärr blottlägger artikeln mest en okunskap i kemi snarare än stärkt ansvarstagande för vår hälsa och gemensamma miljö.

Jag representerar många av de branscher i Sverige som gör kemisk-tekniska produkter för vardagen. Det rör sig om tvättmedel, hudkrämer, färg, lack, lim med mera. I Lööfs artikel nämns bland annat ”parabener i kosmetika” som ”de mest farliga ämnena”. Låt mig därför först klargöra: Det går att göra produkter utan parabener.

Annons
X

Det lustiga i sammanhanget är att det är staten själv, på EU-nivå, som föreskriver dessa ämnen. Tillverkar man kosmetika är man nämligen förbjuden att använda konserveringsmedel utom just ett 50-tal ämnen, bland annat olika parabener, som är bedömda som säkra. De Europeiska staterna har sammanställt en grupp av professorer och doktorer på EU-nivå, kallade ”The Scientific Committee on Consumer Safety”, SCCS som lägger grunden för vad som ska vara tillåtet och inte inom detta område.

Att föreskriva något med ena handen och vilja förbjuda det med andra handen är inte något som tyder på vare sig kunskap eller ansvarstagande. Inte heller ger det oss företagare begripliga spelregler, något som är nödvändigt för tillväxt och konkurrenskraft.

Det är också värt att påpeka att parabener är tillåtna som konserveringsmedel i såväl mat som mediciner samt att de är ”naturligt” närvarande i bland annat blåbär, mango, hjortron, morötter och jordgubbar.

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Vidare står att läsa att: ”Kemikalier finns i nästan allt vi kommer i kontakt med” och att man vill ”ställa krav på giftfria produkter”.

  För det första finns inte kemikalier i nästan allt vi kommer i kontakt med. Det finns i allt. All materia på jorden består nämligen av de 92 grundämnena och kombinationer av dessa. Annie Lööf består själv av 100 % kemikalier.

  För det andra går det inte att skilja ut giftfria produkter från giftiga då allt är giftigt i fel mängd på fel ställe. En vanlig frukost innehåller bland annat vatten, c-vitamin, koffein och socker. Samtliga dessa ämnen är direkt dödliga om man förtär för mycket av dem. Det innebär dock inte att de är farliga att äta i normal frukostmängd.

  Det finns således ingen möjlighet för oss att kunna skilja på de produkter som är ”giftiga” och de som är ”giftfria”. Det är därför oklart vilka produkter Lööf har för avsikt att främja och vilka hon har för avsikt att förbjuda.

  Hälsa och miljö är alldeles för viktiga områden för att behandlas så slarvigt som framgår av Lööfs artikel. Sveriges riksdag har sedan länge antagit målet ”Giftfri Miljö”. Namnet leder tyvärr tanken fel, men läser man den antagna propositionen finns mycket vettigt i den bland annat om stärkt kunskapsuppbyggnad. Det är nämligen bara med kunskap som bas vi kan fatta de beslut som ”förenar ekonomiskt tillväxt och konkurrenskraft med ett större ansvarstagande för miljön” för att uttrycka det med Lööfs egna ord.

  Allt vi väljer att göra och inte göra innebär risker.

  Vi arbetar ständigt med att minimera risker inom industrin, från industrins produkter och i samhället i stort. Detta är en paradgren för Sverige inom så vitt skilda områden som fordonsindustri, kemi, sjukvård och vattenrening. Regering och Riksdag har en roll att spela i detta, men då måste man vara mer påläst innan man kommer med utspel.

  OLOF HOLMER

  vd Kemisk-Tekniska Leverantörförbundet, KTF, Sveriges Färgfabrikanters Förening, Sveff, Sveriges Fog- och Limleverantörers Förening, lim.se, Branschföreningen för Industriell och Institutionell Hygien, IIH

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X