Oktoberfesten är inställd

REVOLUTIONEN 90 ÅR Även om spridda grupper av kommunister ännu firar minnet av ryska revolutionen, tillhör stormningen av Vinterpalatset i Petrograd 1917 främst film- och konsthistorien. Historikern Kristian Gerner skriver om ett jubileum som fallit i glömska.

Under strecket
Publicerad
Annons

Den 7 november är den helige Teodors dag i den ryska ortodoxa kyrkan. Förr i tiden firade det ryska samhället något helt annat denna dag. Med parader på Röda torget och festligheter runt om i Sovjetunionen högtidlighölls minnet av den ryska revolutionen den 7 november. När revolutionen ägde rum 1917 tillämpade ryssarna den julianska kalendern, och datum för händelsen var den 25 oktober. Revolutionen döptes därför till Stora oktoberrevolutionen och gick därefter under namnet Stora oktober eller bara Oktober.

På ett offentligt möte i Belfast högtidlighöll irländska kommunistpartiet CPI den 25 oktober i år 90-årsdagen av den ryska revolutionen 1917. Talare var enligt programmet den tyske filosofen, professor Hans Heinz Holz, Kubas ambassadör i Irland Noel Carrillo och Eugene Mc Cartan från CPI. Arrangemanget följdes senare upp i Dublin med ett seminarium om marxismen i våra dagar.

Annons
Annons
Annons