Oktoberfest

Ölhösten har dragit igång med besked. Ölronden, Bosse Brink och Thomas Berglund, har testat Oktoberfest-ölen och funnit såväl guldkorn som bleknosar man klarar sig utan.

Under strecket
Publicerad
Foto: AP PHOTO/MATTHIAS SCHRADER OXH JUREK HOLZER
Annons
Foto: AP PHOTO/MATTHIAS SCHRADER OXH JUREK HOLZER
Foto: AP PHOTO/MATTHIAS SCHRADER OXH JUREK HOLZER
Betyg: 5 av 6

Weltenburger Kloster Festbier

11290, 5,3 %, flaska 50 cl, 20 kr

Weltenburg Klosterbrauerei, Tyskland

Weltenburg får inte kalla sitt höstöl för oktoberfestbier eftersom Münchenbryggerierna anser att de har patentet. Ändå ligger Weltenburg sannolikt närmare ursprunget. Välhumlat, knäckigt och fruktigt med en lätt honungston.

Betyg: 5 av 6

Hofbräu Oktoberfestbier

11298, 6,3 %, flaska 50 cl, 19,90 kr

Staatliches Hofbräuhaus in München, Tyskland

Hofbräu är som vanligt med och slåss om tronen när oktoberölets konung ska krönas. Fyllig och med en örtigt kryddig beska lämnar den de flesta av konkurrenterna bakom sig. Aprikos och rotsaker i skön förening.

Betyg: 4 av 6

Paulaner Oktoberfest Bier

11250, 6 %, flaska 50 cl, 20,90 kr

Paulaner Brauerei, Tyskland

Paulaner årgång 2010 är lätt insmickrande med blommiga toner av aprikos, apelsin, plommon och honung. Utpräglat brödig och med en mjuk ”gräddighet” står sig denna brygd väl i årets oktoberölskonkurrens.

Annons
Annons
Betyg: 4 av 6

Löwenbräu Oktoberfestbier

11210, 6,1 %, flaska 50 cl, 19,90 kr

Spaten-Franziskaner-Löwenbräu Brauerei, Tyskland

Löwenbräu har tidigare begått misstaget att licensbrygga hos en av jättarna i Sverige. Det har vi sedan länge förlåtit, och årets oktoberöl ger ytterligare plåster på såren. En distinkt tysk brygd med bra drag och fin beska.

Betyg: 4 av 6

Samuel Adams Octoberfest

11261, 5,3 %, flaska 35,5 cl, 17,90 kr

Boston Beer Co., USA

Den amerikanska tolkningen av oktoberöl är torrt maltig, lite bränd och aningen kärv. Inslag av choklad, sirap, fikon och karamell, dock utan att sötman blir påträngande. Och blir det några flaskor över funkar den även som julöl.

Betyg: 4 av 6

Red October

1246, 6 %, flaska 33 cl, 15,50 kr

Gotlands Bryggeri, Sverige (Spendrups)

”En modern tolkning av det klassiska oktoberfestölet” kallar bryggaren Magnus Tedenmyr denna välhumlade brygd med framträdande beska och fruktigt välbalanserade toner av citrus, bröd, knäck och karamell. We like.

Betyg: 4 av 6

Sigtuna Black October

11262, 5 %, flaska 50 cl, 23,90 kr

Sigtuna Brygghus, Sverige

Vad gör den här? Strunt samma Black October från Sigtuna är ett utmärkt öl. Detta är snarast en klassisk ”schwarzbier” med tydliga inslag av kaffe, tjära, soja och pomerans. Men knappast en storsäljare i Münchens öltält, alltså.

Betyg: 3 av 6

Kaltenberg Oktoberfest

11278, 5,4 %, flaska 50 cl, 18,50 kr

Licensbryggt av Krönleins, Sverige, (Kaltenberg, Tyskland)

Krönleins drar den här gången inte ner några större applådåskor. En ganska traditionell lager med hyfsad beska och brödighet med inslag av citrus. Godkänt, inte mer.

Betyg: 3 av 6

Spaten Oktoberfestbier

11281, 5,9 %, flaska 50 cl, 19,70 kr

Spaten-Franziskaner-Löwenbräu Brauerei, Tyskland

En maltig tysk som brukar vara bättre och fylligare. Årets upplaga är visserligen tyskt ”distinkt”, men och också stickig och tunn. Inslag av bröd och citrus, men eftersmaken lämnar en del att önska. En liten besvikelse, faktiskt.

Betyg: 3 av 6

Arboga Oktoberfest

1251, 6,5 %, flaska 50 cl, 17,50 kr

Legobryggt av Åbro, Sverige, (Three Towns Ind Brewers)

Etiketten är helt rätt, här vankas det verkligen tysk tradition. Dock måste vi konstatera att den svenska nykomlingen är tämligen intetsägande med en alltför ”tunn kropp”. Förvånande mjuk och lättdrucken med tanke på styrkan.

Betyg: 2 av 6

Falcon Oktoberfest

1231, 5,5 %, flaska 50 cl, 15,90 kr

Carlsberg Sverige AB, Sverige

Maltig med inslag av citrus, pomerans och hårt bröd. Samtidigt lite stickig, metallisk och blek. Ofta är det så att ett bryggeri sätter sin speciella prägel på samtliga produkter - och Falcons brygder brukar tyvärr sällan falla oss på läppen.

Betyg: 2 av 6

Kievari Oktoberfest

11222, 5,9 %, flaska 50 cl, 30,90 kr

Laitilan Wirvoitusjuomatehdas, Finland

Fältets dyraste öl ger inte riktigt valuta för pengarna. Kul att prova, men denna nykomling är ganska krävande med toner av spannmål, knäck och torkad frukt. Kärvt sötsurt, lite ”belgiskt”, med syrliga äppeltoner i eftersmaken.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons