Annons

”Okritisk syn på offentlig sjukvård”

Det föreligger en negativ produktivitetsutveckling inom svensk hälso- och sjukvård, skriver debattören.
Det föreligger en negativ produktivitetsutveckling inom svensk hälso- och sjukvård, skriver debattören. Foto: Tomas Oneborg

Det är sannolikt både oförståndigt och på sikt direkt oklokt att falla in i ”kören” som kräver generella resurstillskott till den svenska offentlig sektorn. Det skriver Kjell Nilsson, före detta sjukhusdirektör.

Under strecket
Publicerad

Än en gång skallar ropen unisont om mer resurser till den offentliga sektorn i vårt land. Regeringen är under stark press från oppositionen, såväl från vänster som från höger, att anvisa nya finansiella tillskott till vår gemensamma välfärd.

Å ena sidan är det sannolikt riktigt att såväl ett antal kommuner, främst glesbygdskommuner, som ett begränsat antal regioner behöver resurstillskott för att klara delar av den basala välfärden under kommande år. Däremot föreligger inget generellt behov av resurser till den gemensamma sektorn. Tvärtom är det sannolikt både oförståndigt och på sikt direkt oklokt att falla in i ”kören” som kräver generella resurstillskott till den svenska offentlig sektorn.

Annons
Annons
Annons