Annons
Krönika

Axel Andén:Okontrollerad spridning av corona krävdes för att synas

Stefan Nieminen, kommunikationsansvarig Gällivare kommun, intervjuas om smittspridningen i kommunen.
Stefan Nieminen, kommunikationsansvarig Gällivare kommun, intervjuas om smittspridningen i kommunen. Foto: Hans-Olof Utsi/TT

Lokala nyheter blir nationella – om de handlar om Stockholm. För andra delar av landet gäller motsatsen. Där betraktas det nationella som lokalt av medierna.

Under strecket
Publicerad

Jag berättar för en bekant i Norrbotten att man nu kan testa sig för covid-19 i Stockholm. Jo då, han känner till det, och inte bara det. Han vet också att appen heter Alltid öppet, att den inte längre fungerar och att det nu är 1177.se som gäller. Sådant vet man i hela landet. Utrikesministern blandar också ihop Region Stockholm med landet Sverige när hon i tysk tv påstår att alla som vill får testa sig här.

En ort i periferin som faktiskt lyckades få hela rikets uppmärksamhet förra veckan var Gällivare. Det som krävdes var en okontrollerad samhällsspridning av corona. Den lokala profilen Jonas Kyrö gläds i ett videoklipp på Facebook ”Äntligen får Gällivare vara med i TV4 Nyheterna, Corona-Nytt. Ja, som vi har kämpat.” Han räknar upp olika nyhetshändelser, som flytten av Malmberget, som inte har gett något genomslag. ”Men tillsammans är vi stark, så vi stod riktigt nära varann i Systembolagskön. Åh nu har alla i helvete fått corona så vi får inte ens lämna kommun. Äntligen Gällivare, nu är vi med på kartan!”

Annons
Annons
Annons