Annons

”Oklart varför Bromma reningsverk läggs ner”

Utlopp vid Henriksdals reningsverk i Sickla.
Utlopp vid Henriksdals reningsverk i Sickla. Foto: Malin Hoelstad

Miljöpartiet överraskar nu med en ny orsak till tunnelbygget, skriver flera debattörer i en slutreplik om den planerade avloppstunneln från Bromma till Henriksdals reningsverk i Sickla.

Under strecket
Publicerad

Den ursprungliga anledningen till beslutet 2014 att Bromma reningsverk skulle skrotas och avloppstunneln skulle byggas, var att det fanns omfattande planer på att bygga ut Brommaplan men i det presenterade arkitektförslaget kom bostäder att ligga för nära reningsverkets skyddszon. År 2018 beslutades att skrota dessa byggplaner. I och med det skulle man kunna behålla reningsverket. Men man fortsatte som om ingenting hänt.

Nu överraskar Miljöpartiets Katarina Luhr och Maria Antonsson med en ny orsak till tunnelbygget, nämligen att Bromma reningsverk inte klarar de framtida miljökraven. Det är helt riktigt, lika lite som Henriksdals reningsverk gör det. Och det löser man genom att modernisera Henriksdal. Men att modernisera Bromma är plötsligt omöjligt. Under alla åren, inklusive i mark- och miljödomstolen 2017, presenterade Stockholm Vatten det som ett av alternativen. I Åkeshovsdelen finns reserverad plats för utbyggnad. Nockebydelen ligger i berg under parkmark. Varför skulle det inte gå att bygga ut där? Plats saknas inte. Varför det enligt Luhr och Antonsson inte går att bygga ut nu är svårt att förstå. Det verkar inte vara en fråga om att inte kunna, utan mera en fråga om att inte vilja.

Annons
Annons
Annons