Annons

Oklart om svensk insats i Bagdad

Det var vid lunchtid på onsdagen inte bestämt om den personal från Svenska Räddningsverket som finns i Bagdad ska stanna kvar där.

Under strecket
TT
Publicerad

– Ett möte ska hållas i Bagdad i dag mellan Räddningsverkets uppdragsgivare - livsmedelsprogrammet - och FN:s organ för säkerheten. När det mötet är klart vet vi bättre vad som kommer att hända den närmaste tiden, sade Mats Oscarsson, presschef på Räddningsverket i Karlstad, till TT.
– Vi vet ju att det läger som vi har byggt upp i anslutning till högkvarteret är mer eller mindre obrukbart efter explosionen. Det betyder att det finns en hel del sådana ställningstaganden som vi måste göra när det gäller vår del av uppdraget.

Sju svenskar från Räddningsverket finns i Bagdad och arbetar som en stödgrupp för övrig FN-personal. De hjälper till med bland annat mat och logi.
Ingen av de sju skadades vid explosionen.
– Tre befann sig på lägerområdet och fyra i en bil cirka en kilometer från högkvarteret. Alla märkte oerhört väl den här smällen och hade turen att befinna sig åtminstone 100 meter från själva explosionen.
– Det blev ett totalt kaos och vårt läger kom att fungera som en samlingsplats för de som skadades. Under natten har det varit ett tiotal som har bott i lägret. Nu upprättar vi en sambandscentral där för FN:s raserade högkvarter. Vi försöker också att ge elektricitet till de delar av hotellet som fortfarande är brukbara.

Annons
Annons
Annons