Oklart när Utøya-monument invigs

Minnesmonumentet över terrorattacken i Norge, av den svenske konstnären Jonas Dahlberg, sköts först upp ett år. Men den norska regeringen har ännu inte bekräftat om den nya tidsplanen, 22 juli 2016, håller.

TT
Publicerad
Annons

Jonas Dahlbergs "Memory wound" valdes som officiellt minnesmonument av den norska regeringen med målsättningen att det skulle stå färdigt den 22 juli 2015. Verket består dels av ett 3,5 meter brett snitt genom en udde på fastlandet Sørbråten i närheten av Utøya, dels av ett monument i regeringskvarteren i Oslo. Men efter motstånd och rättsliga åtgärder från kritiska ortsbor och politiker i Hole kommun sköts invigningen upp ett år. Detaljplanen ligger nu hos regeringen över sommaren i väntan på ett godkännande och därför är allt "ställt på vänt" enligt Nora Ceciliedatter Nerdrum, projektledare på Koro, Kunst i offentlige rom, den norska motsvarigheten till Statens konstråd.

– Vi vet inte. Det har vi inte fått bekräftat. Vi väntar på svar från regeringen, som vi hoppas ska komma under tidig höst, säger Nora Ceciliedatter Nerdrum.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons