Oklart med Isaaks hemresa

Ambassadör Bengt Sparre som förhandlat om den svenske journalisten Dawit Isaaks frigivning nekades på söndagen att träffa Isaak. Eritreas regering har inte utfärdat någon garanti för när Isaak får lämna landet.

Under strecket
Publicerad
Annons

– Jag har ingen aning om när Dawit Isaak kan åka hem till Sverige. Jag vet inte ens när jag får träffa honom.
Ambassadör Bengt Sparre berättar i telefon från en sorlande restaurang i Asmara om de fortsatta problem som uppstått efter frisläppandet av den svenske, och eritreanske, medborgaren Dawit Isaak som suttit fängslad i drygt fyra år utan rättegång.
Sparre fick på söndagen veta att ett planerat möte med Isaak inte fick genomföras. Det omedelbara skälet som angavs är de restriktioner som fortsatt gäller för Isaaks rörelsefrihet.

För Sparre gäller det nu att tränga in i de olika maktstrukturer som var och en har sitt att säga om Dawit Isaaks fortsatta öde. Den eritreanska statens auktoritära karaktär ställer till med problem.
– Detta är en stat med en allomfattande säkerhetstjänst och där det finns olika intressen och olika inställningar. Nu gäller det för mig att bearbeta vissa kanaler, så att dessa bearbetar andra i sin tur, säger Bengt Sparre.
Första steget blir att få tillåtelse att träffa Isaak, nästa blir att komma överens om hans utresa.
– Jag har talat med Dawit Isaak en gång, det var i lördags. Då var han nöjd och mycket glad.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons