Annons
X
Annons
X

Oklart med glasögonbidrag

Inga pengar till glasögon får Stockholmsbarnen – och inga besked från landstingsmajoriteten om det kan bli ändring.

Så kan läget beskrivas efter förbundet Majblommans kritik på SvD Brännpunkt om att Stockhom är enda landsting som inte ger bidrag till glasögon får barn under 8 år.

Fram till 2004 fanns ett bidrag till glasögon för barn under 8 år i Stockholms läns landsting. Men bidraget slopades av den dåvarande rödgröna majoriteten av besparingsskäl, och har sedan inte återinrättats.

Nu riktar Majblommans riksförbund hård kritik på
SvD Brännpunkt mot landstinget i Stockholm – enda landstinget som inte ger en krona i bidrag till barn som behöver glasögon, enligt förbundet.

Endast barn med vissa diagnoser eller särskilt grava synnedsättningar är i dag berättigade till glasögonbidrag i Stockholm.

Annons
X

En policy som riskerar att leda till att barn får bestående synfel – som relativt enkelt hade kunnat avhjälpas, anser Lena Holm, generalsekreterare vid Majblomman.

– Det är naturligtvis allvarligt, tycker vi. Dessutom är detta ett bidrag som inte alls behöver bli särskilt dyrt för landstingen om man genomför en bra upphandling av glasögon, säger hon till SvD.

S, som en gång medverkade till att slopa bidraget, har nyligen föreslagit att landstinget ska kartlägga hur många barn som i dag inte får glasögon för att föräldrarna inte tycker sig ha råd.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Miljöpartiet vill att ett glasögonstöd återinförs och har satt av 25 miljoner i sin senaste skuggbudget för detta.

  – Vi vet att det finns ganska många barn i fattiga familjer i Stockholm i dag, och får de vänta för länge på glasögon kan det innebära att de får svårt att hänga med i skolan och svårt att vara aktiva. Vi kan inte ställa upp för att man blundar för detta, säger Helene Öberg, hälso- och sjukvårdspolitisk talesperson för MP i Stockholms läns landsting.

  Men några klara besked finns just nu inte att få från den borgerliga landstingsmajoriteten. Moderaterna och Folkpartiet säger till SvD att de hänvisar till de pågående budgetförhandlingarna – och vill inte kommentera sakfrågan förrän samtalen är klara.

  – KD har kämpat länge för att hitta en form för någon form av bidrag. Nu pågår budgetförhandlingar och så får vi se vad det ger. Men vi inser att många föräldrar och barn haft det bekymmersamt och det beklagar vi. Vi borde kunna hitta en lösning, säger Stig Nyman, landstingsråd för KD, till SvD.

  Totalt runt 30 000 barn i Sverige har fått vänta på glasögon när familjen inte haft råd, bedömer Majblomman, som grundar den siffran på egna beräkningar från en särskilt beställd Sifoundersökning över 500 hushåll med barn i åldrarna 6-16 år.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X