Annons

Oklarheter kring Muhammedfilm

I dag verkade protesterna mot Youtube-klippet från en nidfilm om islam ha mattats av något. När bränderna i ambassadbyggnader släckts och de döda räknats återstår många frågetecken kring hur kravallerna började.

Under strecket
TT
Uppdaterad
Publicerad

Många bedömare hävdar att filmen inte ensam kan förklara de våldsamma upploppen.

Terrornätverket al-Qaida lät på lördagen meddela att den dödliga attacken i veckan mot det amerikanska konsulatet i Benghazi i Libyen var en hämnd för att USA i juni i år dödat nätverkets andreman, Abu Yahya al-Libi, i en drönarattack i Pakistan.

Samtidigt pågår ett pusslande kring vilka krafter som egentligen ligger bakom det 13 minuter långa filmklippet på Youtube, som presenteras som en trailer för filmen Muslimernas oskuld, en parodi på berättelser från profeten Muhammeds liv.

Omedelbart efter de första attackerna lyckades reportrar på AP och Wall Street Journal leta rätt på en man som identifierade sig som Sam Bacile och erkände att han skrivit manus till filmen. Han beskrev sig som en israelisk jude och berättade att han pumpat in fem miljoner dollar i produktionen.

Men när hans telefon spårades visade den sig tillhöra Nakoula Bassiley Nakoula, en 55-årig egyptisk kopt, bosatt i Kalifornien. Han nekade till att ha med filmen att göra men mycket tyder på att Sam Bacile och Nakoula är en och samma person.

Nakoula hördes på lördagen av den amerikanska federala myndigheter - som dock inte formellt är misstänkt för brott.

Samtidigt har den amerikanska mediesajten Gawker lyckats avslöja omständigheter kring inspelningen av filmen. Flera av skådespelarna berättar att de förletts att tro att de spelade i en historiskt drama förlagt till det antika Egypten. Först i efterhand har de insett att deras röster dubbats över med anti-muslimsk propaganda, uppger de för Gawker.

Gawker avslöjar också att regissören till filmen är 65-åriga Alan Roberts, som ligger bakom en rad B-filmer.

Sudan sade i dag nej till USA:s förfrågan om att få skicka marinsoldater för att förstärka säkerheten kring den amerikanska ambassaden i landet.

– Sudan är kapabelt att skydda diplomatiska beskickningar i Khartum, sade utrikesminister Ali Ahmad Karti till sudanesiska nyhetsbyrån Suna, enligt AFP.

Stockholm TT

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons