Ökenvandring utan slut

INVASION Idag är det 20 år sedan Kuwait attackerades av Irak, vilket inledde det andra gulfkriget. Henrik Amneus, tidigare Irakambassadör, beskriver de tre gulfkrigen och varnar för storleken på ett hypotetiskt fjärde.

Under strecket
Publicerad
Annons

Det första gulfkriget i modern tid utkämpades 1980–1988 mellan Irak och Iran. Det var utdraget, grymt och skördade över en miljon offer. Politiskt och militärt blev det oavgjort, ekonomiskt förödande för båda parter. Det slutade i en skör vapenvila som ännu inte omvandlats till en formell fredsuppgörelse. Relationen mellan länderna är fortfarande sammansatt och motsägelsefull, men dialogen underlättas av att statsledningen i Bagdad sedan 2003 domineras av shiamuslimer (och därmed trosbröder med teokraterna i Teheran).

Det andra gulfkriget började den 2 augusti 1990 då Irak invaderade grannlandet Kuwait. Världssamfundet reagerade snabbt. Med stöd av FN ledde USA en bred allians som befriade Kuwait i april 1991. President Bush underlät medvetet att utnyttja sitt militära övertag för att störta Saddam Hussein.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons