Ökenvandring ingen önskedröm

Under strecket
Publicerad
Annons

Den längsta vintern. Det kan bli historikernas namn på tiden fram till Socialdemokraternas extrakongress – i stort sett oavsett hur länge den varar. På några få dagar har ljudnivån i eftervalsdebatten skruvats upp från bekymrat mummel till agiterade anklagelser, och hur det låter om några veckor törs man knappast ens gissa. Det var säkert nödvändigt för Mona Sahlin att söka
safety in numbers genom att uppmana alla ledande kamrater att ställa sina platser till förfogande, men därigenom sköt hon startskottet till ett makt- och intrigspel av högsta dignitet. Snart kommer Rörelsens boningar runt om i landet att få hovet i Versailles att framstå som rena scoutlägret.

Sitter Mona Sahlin kvar efter extrakongressen? Leder hon S i nästa valrörelse? Nog för att hon är en stryktålig kämpe, men det är ändå svårt att tro. Hon har just misslyckats med att ta tillbaka regeringsmakten och lett sitt parti till det sämsta valresultatet på nästan 100 år, och det blir inte lätt att göra troligt att hon kan stå för förändring och förnyelse 2014 när hon i så fall varit partiledare i sju år. Tillbakagången till 28,5 procent i dagens Sifomätning är en västanfläkt i jämförelse, men den strör ytterligare salt i såren på redan irriterade kamrater.

Annons
Annons
Annons