Annons

Ökat väljarintresse för ekonomi och invandring

Ekonomin och frågan om flyktingar och invandring har blivit viktigare för väljarna inför ett extraval i mars. Men fortfarande viktas skolan och jobbfrågan högst av väljarna enligt en undersökning gjord av Inizio, på uppdrag av Aftonbladet.

Publicerad

**Undersökningen**har fått fram en jämförelse mellan vad väljarna ansåg vara de viktigaste frågorna inför valet i september och vad de tycker nu inför ett troligt besked i slutet av december att svenskarna går till extraval 22 mars. Den unika dramatiken i svensk inrikespolitik har tydligen påverkat väljarna så mycket att man rankar ekonomin och invandringsfrågan betydlig högre än för tre månader sedan.

– Jag är inte förvånad. Enligt vallokalsundersökningen Valu var migrationsfrågan viktigare i höstens val än 2010 och att den nu tillmäts ännu större vikt är inte särskilt konstigt. Här finns också en stor potential för Sverigedemokraterna eftersom det var fler som tyckte att de hade den bästa migrationspolitiken än som röstade på dem, säger Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet.

Annons
Annons
Annons
Annons