Annons
X
Annons
X

Ökat tryck på Sverige att legalisera medicinsk marijuana

För första gången har en svensk läkare ansökt om tillstånd för obearbetad marijuana som läkemedel. En ny ”grön våg” i grannländerna sätter press på Sverige att öppna gränserna för medicinsk användning. Kritiker varnar för biverkningar och försvårad kontroll.

**Plantorna är två meter höga. **På reklamfilmen från holländska tillverkaren Bedrocan syns vitklädd personal packa ner växtdelar i gula medicinburkar. Den medicinska cannabisen de säljer kan rökas, även om tillverkaren förespråkar inandning av ånga.

– Vi har redan regelbunden export till Finland, Italien och Tyskland och antal order ökar, säger Catherine Sandvos på statliga cannabismyndigheten OMC, till SvD.

Läkemedelet Bedrocan, oprocessad marijuana tillverkad under kontrollerade former, är inte tillåtet i Sverige. Men med den liberaliseringsvåg som sveper över världen ökar trycket för mer medicinsk cannabis. Tjugotre delstater i USA har sagt ja och i många länder pågår diskussioner.

Annons
X

När det gäller bieffekter har jag inte märkt av några. Ja, förutom att polisen kom och tog mig.
**Jens Waldmann **

Josefin Månsson, doktorand på Stockholms universitet, studerar ungas syn på droger och säger att utvecklingen i omvärlden påverkar Sverige.

– Det finns grupper som är mycket kritiska till den svenska politiken. Det finns nog en rädsla hos myndigheter och politiker som känner att den svenska politiken är hotad. Samtidigt är det politiska motståndet generellt kompakt här fortfarande.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Jens Waldmann är en av dem som vill tillåta ren marijuana för medicinskt bruk. Efter år av depressioner och ångest fick han en lång rad läkemedel utskrivna. Han menar att den enda effekten var att han blev beroende.

  – Till slut kände jag att jag inte kunde slösa bort livet genom att ligga i fosterställning, säger Jens Waldmann.

  När han stod inför valet att börja med starka och beroendeframkallande bensodiazepiner började han i stället självmedicinera med cannabis som han odlade i hemmet. Han rökte två gånger i veckan, och menar själv att detta innebar att han kunde styra upp sitt liv. Jens Waldmann gifte sig, fick barn och öppnade en tatueringsstudio.

  – När det gäller bieffekter har jag inte märkt av några. Ja, förutom att polisen kom och tog mig, säger han.

  Efter att polisen knackat på dömdes Jens Waldmann till två års villkorlig dom. Nu väntar han på hovrättens beslut.

  Cannabisläkemedel finns redan i Sverige, men för mycket specifika grupper. Läkemedlet Sativex godkändes 2012 för ms-sjuka. Nu kan läkare även skriva ut Marinol efter att ha ansökt om licens. Båda är tillverkade av cannabinoider.

  Totalt fram till november i år har ett 90-tal personer årligen fått Sativex och 60 totalt fått Marinol.

  Nu har även frågan om medlet Bedrocan kommit upp på Läkemedelsverkets bord. En svensk läkare har ansökt om att få ge Bedrocan från Holland till en patient med smärtproblem. Läkemedelsverket har nu sagt nej och hänvisar till bristfällig dokumentation av effekt och säkerhet.

  En öppning för Bedrocan, i praktiken ren marijuana, skulle vara en stor förändring i Sverige. Kritiker menar att det skulle öppna för att större grupper kan få cannabis som läkemedel, och ge ny näring till legaliseringsfrågan.

  – Nonsens, säger läkaren Tom Flou som stod bakom ansökan.

  – Det är välkänt att många patienter med långdragen smärtproblematik har stor nytta av cannabis. De har ofta rökt tidigare och upplevt en positiv effekt, men det går inte att importera legalt, säger han.

  I Norge uppskattas runt 100 norrmän regelbundet resa till Nederländerna för att få cannabis på recept som de lagligt tar med sig hem. Statens legemiddelverk har ingen säker bild över antalet, men bekräftar att Bedrocan kan föras in.

  Även Danmark godkänner i praktiken införsel av Bedrocan, men landets läkemedelsmyndighet säger till SvD att de inte känner till några konkreta fall.

  Finland har gått ett steg längre och godkänner att inhemska läkare skriver ut Bedrocan. Ett hundratal patienter per år får särskilt tillstånd, oftast för kronisk smärta, enligt Erkki Palva, ansvarig direktör på finska läkemedelsverket Fimea.

  Karin Jansson, utredare på Läkemedelsverket, säger att Sveriges tolkning av lagstiftningen är att det inte är lagligt för den som bor i Sverige att ta med sig Bedrocan in i landet.

  – Skillnaden är att de godkända preparaten är bearbetade produkter med krav på samma innehåll varje gång de tillverkas. De är godkända delvis i Sverige och andra länder där man genomfört studier och tittat på biverkningar, medan Bedrocan är torkade blad. Man vet inte om man får exakt samma produkt varje gång, säger hon.

  **När det gäller läkaren **Tom Flou som nekades att få ut Bedrocan till sin patient säger Karin Jansson att det handlar om att apoteket, som i praktiken söker licens, inte kunnat visa tillräckligt bra dokumentation över att produkten tillverkats med godtagbar kvalitet.

  Staffan Hübinette, vid Riksförbundet narkotikafritt samhälle, betonar att han inte motsätter sig läkemedelsklassade preparat. Men han ser risker med förskrivning av oprocessad cannabis.

  – Om det är tillåtet att röka för medicinska ändamål så kan man inte skilja den cannabis som du får från doktorn från den du odlar, och det gör att det blir svårare med kontrollen. Det finns i dag thc-baserade läkemedel som är godkända och de är också kontrollerade för biverkningar.

  Annons
  Annons
  X
  Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X