Annons
X
Annons
X

Ökat tryck på Malmström om datalagring

Över 100 europeiska organisationer kräver att EU river upp det omdiskuterade datalagringsdirektivet. I ett skarpt formulerat brev till den svenska EU-kommissionären Cecilia Malmström uppmanar de henne att agerar för att häva kravet att teleoperatörer ska spara uppgifter om telefonsamtal och internetuppkopplingar.

Foto: SCANPIX (ARKIV)

Bland de organisationer som skrivit under brevet till Cecilia Malmström finns allt från fackorganisationer till internetaktivister och människorättsorganisationer. Human Rights Watch, den danska konsumentföreningen, en rad europeiska journalistförbund och läkarföreningar finns bland de över 100 underskrifterna.

Kravet är tydligt: ”riv upp datalagringsdirektivet”, kräver organisationerna i brevet, som skickats både till Malmström och hennes kollegor Neelie Kroes och Viviane Reding, som ansvarar för digitala respektive rättsliga frågor med fokus på mänskliga rättigheter i kommissionen.

– Det är viktigt att visa att diskussionen om datalagringsdirektivet inte är avslutad. Det finns kritiker från flera olika håll, både från organisationer som arbetar med mänskliga rättigheter och informationsfrihet, men också från företrädare för yrkesgrupper som anser att direktivet kan störa deras verksamhet, säger Marcin de Kaminski från Juliagruppen, som är enda svenska organisation som skrivit under brevet.

Annons
X

Enligt direktivet, som antogs redan 2006, måste EU:s medlemsländer lagstifta om obligatorisk lagring av uppgifter om telefonsamtal och internetuppkopplingar. Det handlar bland annat om vem som ringt vem och när, vilka som skickat sms eller e-post till varandra och hur länge någon varit uppkopplad på internet. Uppgifterna ska sparas i mellan sex månader och två år.

Förespråkarna menar att uppgifterna underlättar polisens arbete, men det håller inte de över 100 organisationerna med om.

”Det finns inga bevis för att datalagring skyddar mot brott. Tvärtom, direktivet kostar miljarder euron samtidigt som det äventyrar oskyldiga människors rätt till privatliv, stör konfidentiell kommunikation och banar väg för en allt större massinsamling av information om hela befolkningen”, står det i brevet.

Brevskrivarna anser att känsliga uppgifter om till exempel samtal mellan en läkare och en patient eller vem som ringt olika telefonhjälplinjer riskerar att läcka ut. Också kontakter mellan advokater och deras klienter hotas enligt undertecknarna.

”Det förstör helt enkelt vårt öppna och demokratiska samhälle”, står det i brevet.

Också det europeiska journalistförbundet (EFJ) har skickat ett separat brev till kommissonen med liknande formuleringar. Förbundet ska träffa kommissionären Viviane Reding på torsdag för att diskutera datalagringen.

– Vi vill stoppa en utveckling som går mot allt mer övervakning och där EU tyvärr är en ledande kraft. Datalagringsdirektivet är ett gigantiskt intrång i människors integritet och det tystar den demokratiska debatten, säger Arne König, ordförande för EFJ och vice ordförande i det svenska journalistförbundet.

Enligt EFJ hotar datalagringsdirektivet källskyddet och allmänhetens möjligheter att anonymt kontakta journalister.

– Det tyska journalistförbundet vittnar redan om hur journalister får färre samtal från allmänheten efter att Tyskland införde direktivet, säger Arne König.

Annons
Annons
X
Foto: SCANPIX (ARKIV) Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X