Annons
X
Annons
X
Sverige
Analys

Göran Eriksson: Ökat tryck på M-ledningen

Tänker Moderaterna spela invandrarkortet? Partiets nya signaler välkomnas av Sverigedemokrater och moderata kommunpolitiker, men sågas av partiets liberaler.

I fredags hade det gått 866 dagar efter valet som förde Sverigedemokraterna in i riksdagen. Var det också en dag då partiet fick uppleva ett politiskt genombrott?

På en presskonferens på Moderaternas partihögkvarter berättade migrationsminister Tobias Billström och partisekreteraren Kent Persson om Moderaternas arbetsgrupp, som ska ta fram en ny integrations- och migrationspolitik.

Billström sa på presskonferensen – och har upprepat det i flera intervjuer – att gruppen ska ta reda på hur man kan ”påverka volymerna av asylsökande som kommer till Sverige”.

Annons
X

Orden är valda med stor omsorg. Billström talar inte om att ”minska” och är noga med att lägga till att asylrätten samtidigt ”ska värnas”.

Men om ambitionen är att minska antalet asylsökande – och det är kanske troligare än att Moderaterna vill locka hit fler – kan det handla om en förskjutning av partiets invandringspolitik i mer restriktiv riktning.

Precis så uppfattades det av partiets liberala ungdomsförbund, som satte rubriken ”Tobias Billström vill stänga Sverige” över en brutal sågning av migrationsministerns budskap.

På andra kanten välkomnade Sverigedemokraterna ”uppvaknandet” och skrev så här på sin hemsida: ”En sak är tydlig, Sverigedemokraterna påverkar debatten i rätt riktning”.

Mycket pekar på att Billströms utspel är en politisk test. I partistyrelsens direktiv till Billströms utredning står ingenting om att påverka – eller minska – volymerna av asylsökande.

Men kommentarerna från Billström och Persson genomsyras av en ny hållning i invandrarfrågan. Tobias Billström sa så här i SVT:s Agenda, om de synpunkter man har fångat upp bland medlemmar och väljare:

”De är ju väldigt, väldigt tydliga, de vill ha en förändring när det gäller migrationspolitiken”.

Och om Billström inte vill säga ”minska flyktingmottagandet” så har många av hans väljare inget emot det. I den senaste SOM-undersökningen säger 47 procent av M-väljarna att det är ett bra förslag.

Efter Sverigedemokraterna (i särklass med 97 procent) är M-väljarna mest negativa till flyktingmottagande. Men flera faktorer samverkar just nu till att öka trycket på Moderatledningen i den här frågan.

• Sverigedemokraterna stjäl M-väljare. Det försvagar partiet och gör det svårare att bilda regering.

• Flera moderata kommunpolitiker har uttryckt kritik offentligt. Och Fredrik Reinfeldt valdes en gång till partiledare genom att lyssna på partiets kommunpolitiker.

• Prognoserna pekar på att antalet asylsökande till Sverige ökar de närmaste åren.

Ibland hör man politiker tala om att ”spela invandrarkortet”, vilket betyder att ett parti lägger fram restriktiva förslag för att locka invandringskritiska väljare.

Moderatledaren och statsminister Fredrik Reinfeldt har hittills inte kommenterat Billström och volymdebatten.

Vad han säger blir avgörande: det är till sist Reinfeldt som bestämmer vilka kort Moderaterna spelar.

Migrationsminister Tobias Billström, här på besök på Hallonbergens mottagningsenhet för ensamkommande flyktingbarn, öppnar för en ny politik.

Populära quizar om politik

Känner du igen Stockholmspolitikerna? quiz.svd.se Har du koll på politikermode? quiz.svd.se Politikernas grodor – vilka minns du? quiz.svd.se
Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X