Annons
X
Annons
X

Ökat tryck på Juholt

2011 slutade i moll för Socialdemokraterna och inte heller 2012 ser ut att bli något Gott Nytt År för partiet. Det är sannolikt bara en tidsfråga innan det kommer öppna krav på Håkan Juholts avgång.

(uppdaterad)

”Ingvar Carlsson tackar nej med hänvisning till att han inte längre deltar i den aktuella politiska debatten.” I början av november frågade SvD den förre S-ledaren om han vill ställa upp på en intervju med motivering att han är Håkan Juholts bollplank. Men enligt kutymen ligger en före detta partiledare lågt.

Mona Sahlin har däremot i dagarna ställt upp i radio, finkänslighetens tid är över. Hon har passat sig för att offentligt vädra ett ifrågasättande av sin efterträdare, men uttryckt en oro för partiet och – inte minst – hon har försvarat de ”kärleksfulla kritikerna”.

Tidigare har hennes bundsförvant Thomas Östros varit öppet kritisk mot Juholt och på nyårsdagen tog också Ylva Johansson, en annan i Sahlins gäng, bladet från munnen. Hon började det nya året med ett blogginlägg där hon påpekar att: ”förtroendet för Håkan Juholt var nere i katastrofala 16 % strax före jul. Vårt usla läge och låga förtroende kan inte skyllas på någon annan”.

Annons
X

Till bilden hör att Svensk väljaropinion samma dag presenterar sin sammanräkning för december. Socialdemokraterna får 25,3 procent av stödet bland väljarna. Moderaterna är tio procentenheter större.

Håkan Juholt har tidigare satt sitt hopp till att ”sufflén”, det vill säga mediedrev och kritikstorm, ska pysa ihop. Men nu får han börja även andra året som partiledare med en diskussion om sitt partiledarskap. Partisekreteraren Carin Jämtin kan vädja om besinning hur många gånger som helst, men den interna debatten går inte att strypa.

Tar det aldrig slut, får Juholt fråga sig. Och nej. Det sannolika är att det inte gör det förrän han väljer att avgå, eller blir tvingad av avgå.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Men själv gör han ju stolt en poäng att han likt rocksångaren Tom Petty inte ger sig: ”you can stand me up at the gates of hell, but I won’t back down”. Enligt medieuppgifter vägrade Juholt att avgå när det blåste som mest i höstas. Mycket lite talar för att han skulle gå med på att lämna sin post nu när det inte längre är full storm utan mer av en kuling.

  Vem ska då avsätta Juholt?

  Knappast det gamla gänget runt Mona Sahlin med Thomas Östros, Sven-Erik Österberg och Ylva Johansson. Den så kallade högern inom partiet, mycket en Stockholmselit, är starkt försvagad och skulle få svårt att leda en kupp.

  Mer traditionella socialdemokrater satte från början sitt hopp till Juholt och i deras led har han fortfarande uppbackning. De är nog mera rädda för vilken partiledare som skulle kunna komma efter Juholt än att han sitter kvar.

  Men i takt med att opinionsgapet mellan Socialdemokrater och Moderater växer ökar trycket inte bara på Håkan Juholt utan också på resten av partiet.

  Håkan Juholt var själv den som kastade första stenen när Mona Sahlin tvingades avgå. Det kan vara en tidsfråga innan han får betalt med samma mynt.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X