Annons

Högre risk för högerextrem terror i Norge

Norska högerextremister hyllar gärningsmannen bakom terrorattacken mot moskén i Bærum utanför Oslo – och uppmanar till nya terrorhandlingar, enligt säkerhetspolisen PST.

Nu skärps bedömningen av sannolikheten för en högerextrem terrorattack under det kommande året från "låg" till "möjlig".

Erik Paulsson Rönnbäck / TT
Publicerad

Skärpningen av formuleringen innebär att hotet från högerextrema nu är lika stort som från radikala islamister. Terrornivån är dock fortsatt tre på en femgradig skala.

– Vi bedömer det som möjligt att det kan genomföras försök till ett högerextremt angrepp i Norge under det kommande året, och vi bedömer det också som möjligt att det kan ske ett angrepp från extrema islamister i Norge. Det betyder att vi värderar hotet från grupperna som relativt jämbördigt, säger PST:s kommunikationsdirektör Trond Hugubakken till TT.

Norska säkerhetspolisen PST varnar för att norska högerextrema kan försöka att genomföra terrorattacker i Norge under det kommande året. Arkivbild.

Foto: Poppe, Cornelius/NTB scanpix/TT Bild 1 av 3

Ett kulhål inne i Al-Noor Islamic Center vittnar om när 22-årige Philip Manshaus avlossade skott inne i byggnaden.

Foto: Heiko Junge/NTB scanpix/TT Bild 2 av 3

22-årige Philip Manshaus försökte genomföra ett attentat mot Al-Noor Islamic Center i Bærum, men övermannades av en församlingsmedlem innan han kunde döda någon. Arkivbild.

Foto: Vidar Ruud/NTB scanpix/TT Bild 3 av 3
Annons
Annons
Annons