Annons
X
Annons
X
Näringsliv
Analys

Negra Efendić: Ökat svartarbete efter rot inte det största problemet

Rot-avdraget har ändrat svenskarnas syn på svartarbete. Få tycker idag att det är okej att betala under bordet. Ändå fifflas det friskt inom byggbranschen och svenska staten går miste om miljarder. En sänkning av rot-avdraget kommer inte nödvändigtvis att innebära en explosion av svarta renoveringar, däremot kvarstår problemen i sektorn.

Foto: TT

Nyheten att regeringen vill sänka rot-avdraget från 50 till 30 procent fick byggbranschen att höja varningsflaggor med budskapet att ”modefärgen för 2016 kommer att bli svart”. Sveriges Byggindustrier hävdar exempelvis att rot-avdraget skapat 20 000 vita jobb. Nu befarar man en återgång till svarta renoveringstjänster.

Flera medier har de senaste dagarna rapporterat att mängden svartarbete minskat med 10 procent sedan rot-avdraget infördes. Som källa anges Skatteverket.

Men när jag talar med Pia Blank Thörnroos, som är rättslig expert på Skatteverket, framkommer att det inte med säkerhet går att precisera andelen svartjobb inom rot-sektorn. Det man däremot vet är att attityderna till att köpa svart arbetskraft har förändrats.

Annons
X

Skatteverkets senaste attitydmätning från 2014 visar att allt färre säger sig känna någon som har arbetat svart de senaste åren. Även antalet personer som känner någon som har anlitat svart arbetskraft har sjunkit. Undersökningen visar dessutom att acceptansen för svartarbete är låg bland svenskarna. Endast 5 procent av de tillfrågade tycker att det okej att man arbetar svart.

Slutsatsen man kan dra är att folk inte köper svarta tjänster lika lättvindigt idag som förut, även om det är minst lika olagligt nu som det var innan rot-avdraget infördes.

Men frågan är om byggbranschens farhågor om en svartjobbexplosion kommer att besannas. Experterna på Skatteverket tror inte det, inte när det gäller stora jobb som till exempel en badrumsrenovering på 100 000 kronor. Däremot kan det sänkta rot-avdraget få en påverkan på små hantverksjobb där arbetskostnaden ligger runt tusenlappen.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Sänkningen av rot-avdraget - som framför allt ska finansiera ett subventionerat byggande av hyresrätter - kan ge rejält klirr i statskassan. Utbetalningarna har ökat för varje år och uppgick i fjol till nära 17 miljarder kronor, en ökning med cirka 2 miljarder kronor jämfört med året innan.

  Men det är inte rot-pengarna och eventuellt svartarbete som är det stora problemet inom byggbranschen - det är en annan sorts fusk som ser till att miljarderna försvinner ner i byggbranschens stora svarta hål.

  Både Byggnads och Sveriges Byggindustrier bedömer att svartarbete kostar 10 miljarder kronor varje år i uteblivna skatteintäkter. Genom mer eller mindre avancerade upplägg fifflar oseriösa bolag bort arbetsgivaravgifter och andra skatter. SvD Näringsliv skrev nyligen om ett polskt företag som betalat ut svarta löner till sin personal i cirka tio års tid. Bolaget har varit med och byggt stora prestigeobjekt runt om i Stockholm och anlitats av svenska företag som omsätter hundratals miljoner kronor per år.

  Oacceptabelt, skriker både facket, byggbolagen och branschorganisationerna. Ändå fortsätter det.

  Diskutera den här artikeln på SvD Börsforum

  Klicka här för att gå till debatten

  Här kan du diskutera allt som rör sig inom aktier, företag eller ekonomi i stort.  Om du inte redan har en SvD-prenumeration kan du skapa ett konto utan kostnad här.

  Annons
  Foto: TT Bild 1 av 2
  Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X