”Ökat stöd för kraftfull klimatpolitik”

Joe Biden har en uttalad ambition att föra en mer expansiv klimatpolitik och kommer samtidigt att vara mycket fokuserad på att se till att även Kina deltar, skriver debattörerna.
Joe Biden har en uttalad ambition att föra en mer expansiv klimatpolitik och kommer samtidigt att vara mycket fokuserad på att se till att även Kina deltar, skriver debattörerna. Foto: Patrick Semansky/TT

Svenska, amerikanska och kinesiska medborgare i dag är mer positiva till klimatpolitik än för tio år sedan. Kanske finns det nu med Joe Bidens tillträde en reell chans för mer omfattande globala åtgärder, skriver fem forskare.

Under strecket
Publicerad
Annons

Klimatfrågan är svår. Många är frustrerade – ja oförstående – över att så litet görs när frågan är så viktig. Men den är svår. Effektiva styrmedel (som ett pris på utsläpp) är ifrågasatta. Frågan är global, många länder måste bidra genom att minska på sina klimatutsläpp, och i synnerhet måste de riktigt stora länderna göra sitt eftersom deras bidrag till de totala utsläppen är väldigt stor. Utan USA och Kina (som tillsammans står för nära hälften) blir det helt enkelt ingen global politik och minskningarna i utsläppen blir för små. Klimatpolitik i bara ett land har (nästan) ingen effekt. Klimatpolitik är också utmanande för politiker eftersom de politiska och ekonomiska kostnaderna kommer omedelbart, medan de positiva miljö­effekterna antingen sker på sikt eller så märks de inte alls eftersom det ofta handlar om att undvika framtida försämringar.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons