Ökat motstånd mot flyktingar

Flyktingmotståndet i Sverige har ökat det senaste året. Varannan svensk vill ta emot färre flyktingar. Mest har flyktingmotståndet ökat bland folkpartiets väljare. Partiet som under valrörelsen anklagades för att röstfiska i grumliga vatten.

Under strecket
Publicerad
Annons

Siffrorna ingår i den undersökning från SOM-institutet vid Göteborg universitet som presenteras i dag. SOM står för Samhälle, Opinion och Massmedia och varje år tar institutet temperaturen på den svenska opinionen i en rad olika frågor. Också inställningen till flyktingar mäts.
Enligt årets SOM-rapport tycker nu 50 procent av svenskarna att det är ett bra förslag att ta emot färre flyktingar i Sverige. Bara hälften så många anser att det är ett dåligt förslag. Därmed har flyktingmotståndet ökat kraftigt sedan förra året. Detta är ett klart trendbrott, inte sedan 1998 har så många varit flyktingmotståndare i SOM:s opinionsundersökningar.
Marie Demker, docent i statsvetenskap vid Göteborgs universitet och huvudansvarig för den här delen av undersökningen, menar att polariseringen i samhället ökat:


”Sverige ska ta emot färre flyktingar” – det tycker allt fler inom fp (+20 procent) är ett bra förslag. Motsvarande siffror för övriga partier är: kd + 13, m +12, c +12, övriga partier +12, s +9 v +3, mp –8. Det betyder att miljöpartiet är det mest flyktingvänliga partiet just nu.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons