Ökat förtroende för USA

Attityden gentemot det stora landet i väst i resten av världen har förbättrats visar en ny undersökning av BBC World. Orsaken kan vara det kommande presidentvalet som tagit fokus från Irakfrågan menar bedömare.

Under strecket
Publicerad
Annons

Omvärldens förtroende för USA har ökat från förra årets 31 procent till nuvarande 35 procent visar undersökningen där mer än 17 000 personer från 34 olika länder har deltagit. Samtidigt visar samma undersökning att antalet som anser att USA har dåligt inflytande över resten av världen sjunkit från förra årets 52 procent till 47 procent.

Mätningen genomfördes under perioden november 2008-januari 2008 och de positiva reaktionerna från Washington låter inte vänta på sig. Kurt Volker, representant för det amerikanska utrikesdepartementet menar att kriget i Irak har lett till låga siffror i tidigare mätningar, men att man nu är på god väg att återta sin ställning som en av världens största supermakter. Att USA får utstå en tuffare granskning än många andra länder på grund av sin storhet är ytterligare ett argument för det tidigare låga förtroendet, menar han.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons