Ökat antal mc-olyckor hotar nollvision

Nollvisionen, att högst 270 människor ska dö
i trafik­­olyckor i år, ser ut att spricka, enligt trafiksäkerhetsföreningen NTF:s preliminära statistik. Särskilt oroar mc-olyckorna: bara i år har ett 20-tal mc-förare omkommit. NTF vill att fartsyndare lättare ska kunna få böter.

Under strecket
Publicerad
Jimmy Groth kör en ”glidarhoj”, en Honda WTX 1800, för frihetskänslans skull. Och för att snabbt ta sig fram i Stockholms rusningstrafik.
Foto: Tomas oneborg

Jimmy Groth kör en ”glidarhoj”, en Honda WTX 1800, för frihetskänslans skull. Och för att snabbt ta sig fram i Stockholms rusningstrafik. Foto: Tomas oneborg

Annons

När Europas storstäder korkar igen växer intresset för tvåhjulingar. I dag är cirka 270 000 motorcyklar i trafik i Sverige. Dödssiffran bland mc-förare var förra året 56.

Enligt NTF:s preliminära siffror som bygger på polisens och sjukhusens rapporter har totalt 152 omkommit i trafiken under årets fem första månader.
– Det är svårt att se hur vi ska kunna nå målet med högst 270 döda i år. Men det finns en någor­lunda positiv utveckling både
i Sverige och i Europa i stort när det gäller trafikolyckor. Det ser vi ­däremot inte för mc, säger Thomas Carlson, mediechef på NTF.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons