Ökande kreditförluster oroar Bank of England

Bank of England stämmer in i kören som varnar för ökade kreditförluster. Huspriserna viker i en ekonomi där mycket kretsat kring stigande fastighetsvärden.

Under strecket
Publicerad
Annons

I sin halvårsrapport om den finansiella stabiliteten i Storbritannien höjde Bank of England i går några varningens ord. Den noterade att bankernas avskrivningar på hushållens skulder har ökat. Dessa överstiger nu 1 000 miljarder pund varav 80 procent är fastighetslån. I närtid framstår det brittiska finansiella systemet vara vid god vigör, framhöll Bank of England. Men vissa tillgångar kan vara svåra att realisera i pressade lägen, påpekade banken.
Varningen kom efter att flera storbanker flaggat för ökade kreditförluster. Visserligen var det inga fara på taket men trenden är tydlig, har hörts från Lloyds TSB, Barclays och HSBC.
En viktig faktor i sammanhanget är att de brittiska huspriserna pekar något neråt efter åratal av häpnadsväckande prisökningar. Här finns spekulativa inslag som är ovanliga i länder som Sverige.
Privatpersoner köper flera hus eller lägenheter. Dessa hyrs ut med god förtjänst när efterfrågan är hög. Ägaren kan leva på hyrorna och samtidigt bli rik på värdestegringen. Vänder
marknaden neråt kan däremot ägaren fastna i en rävsax. För att få kunder måste hyrorna sänkas och de kanske inte räcker till räntor, amorteringar och övriga utgifter.
Medan reporäntan i Sverige har sänkts till bottenlåga 1,5 procent ligger den på 4,75 procent i Storbritannien. 2003-2004 höjdes räntan fem gånger just för att kyla av den glödheta fastighetsmarknaden.
Med vikande huspriser och en brittisk ekonomi som allmänt bromsar upp spekuleras i om Bank of England tänker använda räntevapnet i motsatt riktning och trappa ner den höga nivån.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons