Annons
X
Annons
X

Kränkning hemlighölls för utskottet

Försvarsutskottet har inte informerats om att en ubåt sannolikt kränkte svenskt vatten förra året. – Det är anmärkningsvärt. Det är en sak som är så pass intressant att den borde delges, säger Hans Wallmark, ledamot i försvarsutskottet för Moderaterna.

Av TT
(uppdaterad)

Ett ubåtsperiskop siktades nära ett av de svenska fartygen under en marinövning 2015. Personalen utgick från att det var en svensk ubåt som deltog i övningen, men i efterhand har det visat sig att ingen svensk ubåt fanns vid platsen vid tillfället, skriver DN. Ubåtens nationalitet är okänd.

Periskopet siktades i Stockholms ytterskärgård, nära fyren Vindbåden. Händelsen klassas som en tvåa på en sexgradig skala i marinens analys, den näst högsta nivån på sannolikhetsskalan.

Försvarsministern har informerats om händelsen, men försvarsutskottet har hållits utanför. Överbefälhavaren träffade utskottet så sent som i tisdags.

Annons
X

– Det hade varit ett idealt tillfälle att informera. Vi ställer återkommande frågan om det finns något att rapportera vad gäller möjliga incidenter och kränkningar i luften, på vattnet och i vattnet, säger Hans Wallmark till TT.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X