Annons
X
Annons
X
Ledare
Op ed

Okänd svensk plan att besätta Åland

En man körde till exempel 77 km/h på en 50-sträcka på Åland och fick böta 830.000 kronor.
En man körde till exempel 77 km/h på en 50-sträcka på Åland och fick böta 830.000 kronor. Foto: GOOGLE MAPS

OP-ED

Regeringarna Erlanders och Palmes samarbete med Nato under kalla kriget och IB:s massiva åsiktsregistrering skedde båda bakom ryggen på riksdag och allmänhet. Hittills okänd för nästan alla är den under samma tid bedrivna planläggningen för ett eventuellt svenskt besättande av det demilitariserade Åland.

I sin bok ”Den dolda alliansen – Sveriges hemliga Natoförbindelser” har Mikael Holmström en intervju med Jaako Valtanen, finländsk försvarschef 1983–1990. Denne förklarade att ”om Sovjetunionen hade överraskat oss och tagit Helsingfors, då skulle det vara viktigt för oss alla att Sverige hade försökt ta hand om Åland”.

”Stockholmsplanen” från Sverige och Finland inför andra världskriget om befästande av Åland var utrikesminister Rickard Sandlers skötebarn. I 14 i Gävle och Svea Livgarde avsågs för insatsen. En proposition var lämnad till riksdagen men drogs tillbaka sedan Sovjet 1939 sagt blankt nej.

Annons
X

**Planeringen under kalla **kriget var långt mer hemlig. Försvarshistorikern Thomas Roth var först när han för två år sedan skrev i Krigsvetenskapsakademiens tidskrift att han i sin forskning funnit en stab i Gävleområdet med trolig uppgift rörande Åland. Det ledde till att förre ÖB Bengt Gustafsson i ett senare nummer skrev att han hört talas om denna planläggning rörande Åland.

ÖB:s operationsorder 1967 avdelade 16.fördelningsstaben och en brigad (omkring 5 000 man) att grupperas i trakten av Gävle ”för särskild användning”. Roth menar sig ha skäl att tolka detta som Åland. Bengt Gustafsson anger att en tidigare operationsledare vid Milostaben i Strängnäs säger sig minnas att militärbefälhavaren hade en sådan beredduppgift.

Om den avdelade fördelningsstaben fått order från Strängnäs att planera och kunna genomföra markdelen av operationen, bör enligt min mening en motsvarande order ha gått till Marinkommando Ost (från 1966 Ostkustens örlogsbas) i Muskö i fråga om överskeppning, skydd och minering.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  **Militära planer säger **föga om sannolikheten för att de sätts i verket. Jag har svårt att tänka mig ett svenskt regeringsbeslut – i ett krisläge – om besättande av Åland utan samråd med eller på begäran från finländsk statsledning.

  Finland hade vänskaps-, samarbets- och biståndspakten med Sovjet, som kunde reagera mycket hårt vid misstankar. Så den svenska planeringen måste ha betraktats som extremt sekretessbelagd.

  För övrigt kan konstateras att en förändring få anade för 20 år sedan är att Finlands försvar 2015 skulle vara långt kraftigare än det svenska.

  **Åland kan i **generationer sägas ha varit ett större orosmoment för svenskt än för finländskt försvar, eftersom ögruppen ligger ”bakom” Finland vid en rysk invasion.

  Redan för ett sekel sedan beskrevs ett befäst Åland i en stormakts hand som en ”pistol mot Sveriges hjärta”, alltså Stockholm. I dag mindre än 20 minuter med helikopter.

  **Hans Lindblad **är författare och f d riksdagsledamot (FP). Ledamot av Kungliga Krigsvetenskapsakademien.

  hans.lindblad.gavle@hotmail.se

  Hans Lindblad

  Annons
  Annons
  X

  En man körde till exempel 77 km/h på en 50-sträcka på Åland och fick böta 830.000 kronor.

  Foto: GOOGLE MAPS Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X