Annons
X
Annons
X

Ökad oro för nya börsfall

Augusti har präglats av fallande börser. Investerarnas fokus har flyttats från Europa till USA och rädslan för en dubbeldipp – att ekonomin faller enligt formen av ett W – har fått ny näring. Men farhågorna är överdrivna, menar en analytiker.

USA-TURBULENS

De påtagliga vinstökningarna från andra kvartalets bolagsrapporter, som i stort överträffade förväntningarna, ligger fortfarande synliga i backspegeln. Men det har inte hindrat Stockholmsbörsen från att dras med i en ny global utförslöpa i augusti.

Hittills under månaden hade Stockholmsbörsen tappat drygt 5 procent igår morse, men lyckades återhämta sig något under dagen.

Huvudorsaken till
månadens börsfall är att investerarna just nu lägger stor vikt vid vad som händer i USA, där den ena negativa nyheten på senare tid har överlappat den andra, menar Henrik Mitelman, chefsstrateg på SEB.

Annons
X

–Man ser risker för en ”double dip” i USA, med flera fallande indikatorer, säger han men understryker samtidigt att farhågorna kan vara något överdrivna.

–Vi ska vi komma ihåg att det är ytterst sällsynt med dubbeldippar. De senaste 150 åren har det bara hänt tre gånger. Då har det orsakats av att till exempel Fed har höjt räntorna för snabbt. Men den risken är ganska begränsad nu.

Henrik Mitelman kallar marknaderna för endimensionella. I våras låg allt fokus på den tunga skuldångesten i Europa. När sedan den plågan mildrades genom statliga räddningspaket flyttades fokus över till problemen i USA.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Ett talande exempel var hur det positiva tyska inköpschefsindexet, som presenterades i veckan, inte bet på aktiemarknaderna. Istället fick svaga ordersiffror från USA investerarna att trycka på säljknapparna.

  –Europa fortsätter att överraska positivt, framför allt Tyskland. Senaste tillväxtstatistiken tyder på den starkaste tillväxten sedan Tyskland blev återförenat.

  Han påpekar samtidigt att statistiken som ramlat in från USA har varit dålig på bred front, med alltifrån fastighetsmarknaden till statistik från den industriella sidan. Men frågan är hur stor betydelse USA egentligen har för Sverige.

  –Jag tror generellt att vi överskattar USA:s betydelse för Sverige. USA utgör en allt mindre andel av svensk export. Medan Asien blir allt mer betydelsefullt, säger Henrik Mitelman.

  När året summeras tror han att det kommer att bli än mer tydligt att avmattningen i USA inte spelade sådan våldsamt stor roll för Sverige.

  Men Stockholmsbörsen är långt ifrån ensam över att ha reagerat på USA-statistiken. I New York har Dow Jones tappat runt 3 procent den senaste månaden.

  Utvecklingen är snarlik på de nordiska börserna. Den oljetunga Oslobörsen har tappat närmare 5 procent, börsen i Helsingfors har backat med 3 procent.

  Och även Köpenhamnsbörsen, som med sin 13 procentiga uppgång sedan årsskiftet har varit en av de starkaste europeiska börserna, har gått trögt under augusti med ett drygt 5 procentigt fall.

  USA-turbulens

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X