Annons

Ökad dödsrisk för glutenintoleranta

Jonas F Ludvigsson, professor vid institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik på Karolinska institutet och överläkare vid barnkliniken på Universitetssjukhuset Örebro. Pressbild.
Jonas F Ludvigsson, professor vid institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik på Karolinska institutet och överläkare vid barnkliniken på Universitetssjukhuset Örebro. Pressbild. Foto: Alexander Donka/Karolinska institutet

En ökad risk att dö i förtid för glutenintoleranta personer slås fast i en stor studie från Karolinska institutet och Columbia University i USA.

– Vi är väldigt säkra på det här, säger professor Jonas F Ludvigsson till TT.

Under strecket
Lars Pedersen / TT
Publicerad

Forskarna publicerar sina rön i den ansedda vetenskapstidskriften Jama. Studien omfattar nästan 50 000 patienter med diagnosen celiaki (glutenintolerans) och bygger på data från alla svenska patologiavdelningar och nationella hälsoregister.

Jämfört med kontrollpersoner var dödligheten hos personer med celiaki 21 procent högre.

Annons
Annons
Annons