Annons

Ökad chans för nya samtal utan Bolton

USA:s president Donald Trump meddelade på tisdagen att hans nationelle säkerhetsrådgivare John Bolton fått sparken. Åtgärden anses ligga väl i tiden för att återuppta samtal med Nordkorea. Arkivbild.
USA:s president Donald Trump meddelade på tisdagen att hans nationelle säkerhetsrådgivare John Bolton fått sparken. Åtgärden anses ligga väl i tiden för att återuppta samtal med Nordkorea. Arkivbild. Foto: Frank Augstein/AP/TT

USA:s president Donald Trumps beslut att sparka sin nationelle säkerhetsrådgivare John Bolton kan göra det lättare att återuppta samtalen om kärnvapennedrustning med Nordkorea.

Tidpunkten är i alla fall passande för den amerikanska diplomatin, anser analytiker.

TT
Publicerad

Nordkorea har tidigare kritiserat Bolton, som bland annat har föreslagit att USA bör anfalla Nordkorea för att avsätta Kim Jong-Uns regerande familj. Dessutom har amerikanska företrädare sagt att Bolton varit ansvarig för att samtalen mellan Kim och Trump kollapsade under toppmötet i Vietnam i februari.

Utan Bolton kan det bli lättare att återuppta samtalen, anser experter, som samtidigt påpekar att avpolletterandet inte kommer att göra det lättare att som nästa steg övertyga Nordkorea att ge upp kärnvapen.

Annons
Annons
Annons